čelnik sdp-a

Grbin: Oni koji su koristili uhićenje Hrvata u Zambija za izljeve mržnje i rasizma nisu dostojni da ih se nazove ljudima

21.01.2023 u 16:46

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin upozorio je u subotu da je slučaj hrvatskih državljanima protiv kojih se u Zambiji vodi kazneni postupak zbog navodnog pokušaja trgovanja djecom izazvao u Hrvatskoj izljeve mržnje i izjave rasizma

Od hrvatskih vlasti Grbin je zatražio da pruže punu diplomatsku potporu i pomoć našim državljanima protiv kojih se u Zambiji vodi kazneni postupak.

"Nakon toga idemo razgovarati o našim procedurama ovdje i onome što je zakazalo u stavu socijalne skrbi", rekao je Grbin u Zadru. Dodao je kako imaju informacije da kod brojnih međunarodnih posvojenja, neovisno o tome iz koje države dolaze ako nisu u sustavu konvencije, nije postojao nadzor ni ostale mjere koje je država morala provoditi. Grbin je novinarima rekao da je taj slučaju u Hrvatskoj izazvao izljeve mržnje i izjave rasizma na koje on nije bio spreman jer nije mislio da je naše društvo takvo. Rekao je da osuđuje sve koji su iskoristili nesretnu sudbinu naših državljana, posebice djece "da se s time sprdaju, ismijavaju, daju izjave u kojima su djecu uspoređivali s majmunčićima".

  • +3
Zambija: Uhićeni Hrvati na sudu Izvor: Pixsell / Autor: Stringer

"To je ispod svake ljudske razine, to nije dostojno čovjeka. Oni koje su koristili ovu priliku za izljev mržnje prema drugima nisu dostojni da ih se nazove ljudima, a pogotovo kad obnašaju dužnost saborskih zastupnika", zaključio je Grbin. Ministar rada i socijalne skrbi Marin Piletić najavio je nedavno izmjene Zakona o međunarodnom privatnom pravu, nakon što je slučaj četiri hrvatska para koja su u Zambiji osumnjičena za navodni pokušaj trgovanja djecom otkrio brojne nedostatke u slučajevima međunarodnih posvojenja. Osmero uhićenih hrvatskih državljana i dalje je su u pritvoru u Zambiji jer još nisu ispunili uvjete za izlazak iz zavora uz jamčevinu.

Izvor: Pixsell / Autor: Stringer