STOŽER EU-A

Hrvatski časnik u operaciji protiv somalskih pirata

23.03.2012 u 14:27

Bionic
Reading

Hrvatski mornarički časnik preuzima u petak stožernu dužnost na francuskom zapovjednom brodu, u sklopu mirovne operacije Europske unije u Somaliji, priopćeno je iz Ministarstva obrane

'Časnik Hrvatske ratne mornarice, poručnik bojnog broda Vjekoslav Periša danas će preuzeti stožernu dužnost u francuskom zapovjedništvu snaga na terenu, u sklopu 11. rotacije mirovne operacije Europske unije EU NAVFOR Somalia - Operation ATALANTA, na francuskom zapovjednom brodu A630 MARNE', kaže se u priopćenju MORH-a.

Periša će na toj dužnosti ostati do 7. kolovoza, dodaje se u priopćenju i objašnjava da je riječ o 'aktivnu sudjelovanju pripadnika HRM-a u prvoj pomorskoj operaciji EU-a' pokrenutoj radi 'zaštite brodova koji Somaliji prevoze pomoć iz Svjetskoga programa za hranu (WFP)' te radi 'borbe protiv pirata u Adenskom zaljevu i vodama Somalije'.

Šibenčanin Periša (39) završio je Pomorski fakultet u Splitu te temeljnu i naprednu časničku školu na Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski, a od 2002. pripadnik je hrvatskih oružanih snaga. U ratnoj mornarici bio je, između ostaloga, zapovjednik ophodnog broda Hrvatska Kostajnica, a trenutačno je zamjenik zapovjednika 2. divizije Obalne straže.