PAPA I LISTA ODABRANIKA

Hrvatski biskupi izazvali pomutnju među drugim vjerskim zajednicama

01.06.2011 u 07:00

Bionic
Reading

To da će se papa Benedikt XVI u Zagrebu rukovati samo s rabinom, episkopom SPC-a i muftijom i da, za razliku od Ivana Pavla II, diskriminira predstavnike protestantskih crkava, može biti i po svemu sudeći jest politika Hrvatske biskupske konferencije (ne i Vatikana, odnosno Papina protokola), ali je snažan udarac ekumenskim nastojanjima i dokaz da i hrvatski biskupi, ne samo Vlada RH, imaju namjeru manipulirati Papom

Kako je jučer objavljeno, a prenio naš portal, na susretu pape Benedikta XVI s predstavnicima civilnog društva, svijeta politike, znanosti, kulture i poduzetništva, Diplomatskog zbora te vjerskim predstavnicima koji će se održati u subotu u 18.15 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu, nakon Papina govora, priliku da se njime rukuju i razmjene protokolarne pozdravne riječi imat će samo 16 osoba.

Od vjerskih predstavnika, u taj uži krug odabranika ušli su samo gospodin Jovan Pavlović, mitropolit Zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Srpske pravoslavne crkve, muftija Ševko ef. Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj te Lucijano Moše Prelević, glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj.

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ančić za tportal izjavljuje da je listu pozvanih i odabranih za rukovanje s Papom sastavila HBK, a ne domaćin skupa u HNK, nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, predsjednik Vijeća za kulturu HBK-a koji će prvi pozdraviti Benedikta XVI (u ime prisutnih pozdravlja ga i prof. dr. sc. Niko Zurak, liječnik, član Papinske akademije za život).

Prvo što je bilo uočljivo jest da HBK navodno arbitrira u sukobu između Židova u Hrvatskoj i ne poziva glavnog rabina Bet Izraela dr. Kotel Da-dona, to jest ne stavlja ga u isti rang s rabinom Prelevićem. Na to sam rabin Da-don nam kaže da je dobio poziv za susret u HNK, ali da se, nažalost, ne može odazvati jer bi to bilo kršenje duha šabata te da to nema veze osobno s Papom, kojeg poštuje. Rabin Da-don ne krije riječi kritike prema kolegi Preleviću za kojeg kaže da krši šabat i da je to radio i drugim prilikama, na primjer kada se na subotu odazvao susretu s bivšim američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, odnosno svečanoj večeri koju je na Pantovčaku priredio predsjednik Stjepan Mesić.

Rabin Prelević pak izjavljuje da odlazak u HNK na susret s Papom nije kršenje šabata jer živi stotinjak metara od zgrade HNK, da se posavjetovao sa svojim nadređenim vjerskim vlastima u Jeruzalemu, da su mu kazale da nema poteškoća u tome da susretu prisustvuje te da je to, inače, od velike važnosti za odnose Židova i katolika ne samo u Republici Hrvatskoj. 'Kršenje šabata bilo bi kada bih ja živio u Novome Zagrebu i u subotu trebao prijeći rijeku Savu, što mi vjerski propisi ne dopuštaju, ali se jako čudim kolegi Da-donu koji ima sinagogu na Marulićevu trgu, dakle jako blizu zgrade HNK', kazao je rabin Prelević.

Na pitanje hoće li se pak odazvati pozivu da bude na misi na zagrebačkom hipodromu, rabin Da-don kaže da bi otišao tamo da je u Zagrebu, ali da ove nedjelje neće biti u Hrvatskoj.

Puno veći problem, pak, čini se da je nastao među predstavnicima protestantskih crkava jer nitko od njih nije pozvan da se rukuje s Papom. Generalni vikar Evangeličke crkve u RH (luterani), svećenik Branko Berić, koji se posebno rukovao s pokojnim Ivanom Pavlom II tijekom mise u Osijeku 2003, smatra da je ovo veliki propust HBK i da bi bilo red, kao što je u drugim Papinim putovanjima da, ako postoji prilika i povod, Papa osobno pozdravi sve predstavnike kršćanskih crkava, kad se već rukuje s vjerskim predstavnicima svih konfesija.

Iznenađen i zbunjen je i pastor Željko Mraz, tajnik Saveza baptističkih crkava u RH, koji tek od tportala čuje da će se Papa rukovati s nekima, a ne sa svima. Rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku, dr. Peter Kuzmič, inače član Evanđeoske pentekostne crkve u RH, koji do trenutka izjave za tportal nije dobio pozivnicu (kao ni brojni mnogi drugi dekani i rektori hrvatskih fakulteta), duboko je iznenađen činjenicom da se Papa neće pozdraviti s čelnicima protestantskih crkava i konstatira da se ekumenizam, uži i širi, nastavlja voditi po etnoreligijskom ključu ignorirajući univerzalizam i dijalog, u koji je uključen i on sam, što je pogrešna i antikoncilska strategija hrvatskih katoličkih biskupa.

Da postoji određeni politički ključ i da se išlo na eliminaciju nepoželjnih uglednika u sastavljanju popisa uzvanika na susret u HNK, govori i informacija da nije pozvan niz uglednih intelektualaca lijevog profila. Prof. Predrag Matvejević, jedan od nih, kaže: 'Ne, nisam pozvan. Možda je to zbog mojih izjava Talijanskom radiju da hrvatska Vlada želi iskoristiti Papu da se lakše uđe u EU, odnosno da se Papinoj posjeti daje veći značaj nego što to pohod objektivno ima.'

Dakle, nakon Papina standardnog obraćanja prisutnima (bit će tu obavezna Ratzingerova tema o opasnostima sekularizma i o potrebi vraćanja kršćanske duše Europi), osim vjerskih odabranika, s Papom se pozdravljaju još i Luka Bebić, predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, barun Nikola Adamovich Cepinski, veleposlanik Suverenog malteškog vojnog reda (u ime diplomata), prof. Nevenka Nekić, dopredsjednica Hrvatske Paneuropske unije, Ivica Kostelić, profesionalni sportaš, alpski skijaš, prof. dr. sc. Jure Radić, direktor instituta IGH, dr. sc. Tomislav Domazet Lošo, znanstvenik, genetičar, prof. Ljilja Vokić, ravnateljica VII. gimnazije u Zagrebu, prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, gospodin Ivo Sadrić, ugostitelj, fra Bonaventura Duda, bibličar i profesor emeritus KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, te prof. dr. Emilio Marin, bivši veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

Izbor Ivice Kostelića, uzornog i uspješnog sportaša, logičan je jer donosi malo kolorita susretu (da je skup u Splitu, pred Papom bi se pojavila možda Blanka Vlašić) te jer su Kostelići prakticirajući vjernici. Praktična je vjernica i bivša ministrica, HDZ-ovka Ljilja Vokić, koja svake godine u svojoj gimnaziji ugošćava kardinala Josipa Bozanića da govori mladima, a deklarirani je katolik i bivši ministar Jure Radić, HDZ-ovac koji je Haškom sudu postao sporan zbog uloge u tome da se u srpske kuće, u akciji cementiranja etničkog čišćenja nakon Oluje, usele Hrvati iz BiH i Kosova, a što je blagoslovila Katolička crkva.

Možda jedina osoba koja od navedenih ima moralno pravo biti izdvojena, odabrana i privilegirana jest predobri pater Bonaventura Duda, franjevac, jedan od autora 'hrvatske Biblije', neumorni širitelj duha ekumenizma, osoba iznimne krotkosti i pravi predstavnik onog najboljeg što Hrvati imaju pokazati Papi na susretu u HNK - hrvatske kulture.