utočište za uhljebe

Hrvatske šume za vrijeme Krunoslava Jakupčića broj zaposlenih povećale za 14 posto

05.02.2023 u 10:07

Bionic
Reading

Hrvatske šume, državna tvrtka koja je u fokus javnosti došla zbog poruka koje su najviši vladini dužnosnici slali bivšem predsjedniku uprave oko zapošljavanja njima bliskih osoba, posljednjih je godina očito postala utočište za političke uhljebe, piše u nedjelju Jutarnji list.

Krunoslav Jakupčić, koji je kao član HDZ-a postao šef Hrvatskih šuma 20. veljače 2017., na toj se poziciji zadržao i nakon što je uhićen u aferi vjetroelektrane, sve do trenutka kada se odlučio na mirovinu u studenome prošle godine.

Nakon izbijanja afere "Puno ti hvala", u kojoj se razotkrio stupanj masovnog zapošljavanja preko veze u Hrvatskim šumama, sada je malo jasnije zašto je Jakupčić, unatoč uhićenju, ostao na svojoj poziciji, odnosno zašto ga vlada nije smijenila.

U tom šestogodišnjem mandatu, sve dok nije postao ministar gospodarstva, na čelu Nadzornog odbora Hrvatskih šuma bio je Davor Filipović koji se i sam, uz Marka Milića, Krunoslava Katičića, Branka Bačića i Mariju Vučković, našao u aferi s porukama.

Zamijenio ga je, jasno, istaknuti HDZ-ovac, predsjednik Županijske organizacije stranke Šibensko-kninske županije, Nediljko Dujić.

A modus operandi svih ovih zapošljavanja bio je da su osobe prvo postale pripravnici, potom bi dobile ugovor na određeno, a onda i za stalno.

Prema podacima koje su Jutarnjem listu dostavili iz Hrvatskih šuma, u mandatu Krunoslava Jakupčića, od veljače 2017. do studenoga 2022., broj zaposlenih povećao se za čak 1040, odnosno 14 posto

- Povećanje broja radnika ponajviše se odnosi na zapošljavanje radnika na projektima financiranim iz fondova EU, odnosno osnovan je novi Sektor za zelenu energiju i projekte sufinancirane sredstvima fondova EU i međunarodne projekte, čije su plaće većim dijelom financirane iz samih projekata EU - tvrde u Hrvatskim šumama, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.