SPOR OKO USTAVNOG SUDA

Hrvatske stranke iz BiH različito o odlukama vlasti Republike Srpske

28.06.2023 u 17:59

Bionic
Reading

Hrvatski narodni sabor BiH, politička grupacija koju predvodi HDZ BiH, te stranke HDZ 1990. i Hrvatska republikanska stranka odvojeno su se u srijedu očitovali s različitim ocjenama poteza vlasti Republike Srpske koje su dan ranije zabranili primjenu odluka Ustavnoga suda BiH na teritoriju tog entiteta

HNS BiH je iznio zahtjev da se imenuje nedostajući hrvatski sudac u Ustavnome sudu BiH što osporavaju bošnjačke stranke. HDZ 1990. je odluke Narodne skupštine Republike Srpske nazvao kršenjem Daytona i grubim nasrtajem na institucije BiH, dok je pak Hrvatska republikanska stranka (HRS) to ocijenila najvećim udarom na pravni poredak BiH.

Narodna skupština Republike Srpske u utorak je usvojila poseban zakon kojim se zabranjuje primjena odluka Ustavnoga suda BiH nakon čega su uslijedila oštra reagiranja dužnosnika međunarodnih administracija angažiranih u BiH, te bošnjačkih stranaka, uključujuči i one iz trojke koje su na vlasti na razini države sa SNSD-om Milorada Dodika. S njima državnu vlast čini i HDZ BiH.

"HNS BiH poziva na žurno imenovanje nedostajućih sudaca u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine", naveli su iz HNS-a BiH kojemu je na čelu vodeća hrvatska stranka HDZ BiH.

U Ustavnome sudu BiH upražnjena su dva mjesta. I dok predstavnici Republike Srpske ne žele imenovati srpskog člana toga suda čime izazivaju krizu, imenovanje nedostajućeg hrvatskoga suca iz Federacije BiH osporavaju bošnjačke stranke. Iz HNS-a BiH su dodali kako traže reformu Ustavnoga suda BiH, što je jedna od obveza zemlje prigodom dodjele kandidacijskog statusa, a što podrazumijeva rješavanje uloge međunarodnih sudaca i provedbu odluka te institucije.

Srpska strana u BiH inzistira na odlasku trojice međunarodnih sudaca iz Ustavnoga suda BiH smatrajući da oni često prevagnu na bošnjačku stranu u BiH.

  • +26
Sastanak Viktora Orbana i Milorada Dodika u Banjoj Luci Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita

Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović ocijenio je potez Narodne skupštine kojim se osporava primjena odluka ustavnoga suda na području toga entiteta 'jednostranim nasrtajem na institucije BiH'. "U tom pogledu Ustavni sud BiH kao takav ne može biti izvornija Daytonska institucija. Dayton je međunarodni sporazum, ugovor o kojemu su se sve strane usuglasile i kao takav ne može biti švedski stol, pa da se uzme samo ono što mi se sviđa", rekao je Cvitanović. U slučaju da vlasti RS-a ne povuku svoje odluke pozvao je na reakciju Tužiteljstvo BiH i Ured Visokog međunarodnog predstavnika za BiH.

Parlamentarna Hrvatska republikanska stranka (HRS) ocijenila je kako je odluka vlasti RS-a 'vjerojatno najveći udar na pravni poredak BiH'. Dodali su kako se vodeće srpske i bošnjačke stranke međusobno nadopunjuju te su pojasnili kako bošnjačke stranke opstruiranjem procedure izbora nastoje preglasati Hrvate te im nametnuti suca Hrvata u Ustavnome sudu Bih u kao što to čine u državnome Predsjedništvu.