nema mira

Dodik nastavlja zaoštravati krizu u BiH, u utorak će zakonom protiv Ustavnog suda

26.06.2023 u 14:27

Bionic
Reading

Vladajuća većina u Republici Srpskoj koju kontrolira Milorad Dodik planira u utorak donijeti zakon kojim će zabraniti provedbu odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta čime bi izravno prekršila odredbe državnog ustava i Daytonskog sporazuma i dodatno zaoštrila političku krizu u zemlji.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić potvrdio je u ponedjeljak kako je za utorak zakazao posebnu sjednicu na čijem su dnevnom redu dva zakona. Jednim će se odrediti kako se odluke Ustavnog suda neće objavljivati niti provoditi na teritoriju RS a drugim je predviđena zaštita onih osoba koje bi zbog toga mogle biti izvrgnute kaznenom progonu.

Ustav BiH kako je definiran Daytonskim sporazumom propisuje da su odluke državnog Ustavnog suda konačne i obvezujuće a njihovo neprovođenje je kazneno djelo za koje se može dobiti do pet godina zatvora.

"Smatramo da se imamo pravo preventivno boriti protiv otimanja imovine i svih odluka koje bi bile neustavne", kazao je Stevandić novinarima u Banjoj Luci.

Zakoni bi, kako je pojasnio, trebali vrijediti sve dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH.

Taj sud vlasti u RS predvođene Miloradom Dodikom već godinama osporavaju a posebice odluke koje im se ne sviđaju te tvrde kako to nisu dužni provoditi, primjerice u slučaju proglašenja neustavnim 9. siječnja kao dana RS.

Rad Ustavnog suda BiH pokušali su blokirati povlačenjem dvojice sudaca koje imenuje parlament RS a kada u tom nisu uspjeli jer se ispostavilo da to ne dovodi u pitanje postojanje kvalificirane većine potrebne za donošenje odluka odlučili su se za još drastičniji korak odnosno donošenje zakona bez presedana.

  • +15
Milorad Dodik Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic / CROPIX

Ustavni sud BiH čine četiri suca koje imenuje parlament Federacije BiH, dva dolaze iz RS a još tri inozemna suca imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava. Na plenarnim sjednicama suda odluke se donose većinom što znači da je potrebna suglasnost pet sudaca.

Dodik pokušava po svaku cijenu istjerati inozemne suce iz Ustavnog suda te traži da preostali domaći suci odlučuje konsenzusom odnosno uz suglasnost entiteta. 

Parlament RS prošlog je tjedna donio zakon koji je također protivan Daytonskom sporazumu a njime su zabranili da se u tom entitetu objavljuju odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta odnosno da se one provode.

Iz Schmidtova ureda (PHR), Delegacije EU u BiH i veleposlanstva SAD u BiH oštro su osudili taj postupak upozoravajući vlasti RS kako će snositi odgovornost i posljedice zbog kršenja Daytonskog sporazuma no konkretnog odgovora na postupke vlasti u Banjoj Luci još nema.

Upozorili su i da će i zakon koji bi trebao biti usvojen u utorak biti neustavan.