VELIKI COMEBACK

Hrvatske šanse u srpskoj vojnoj industriji

10.01.2011 u 12:18

Bionic
Reading

The Economist piše kako je prije raspada 1990. godine Jugoslavija bila veliki izvoznik oružja. NATO je uništio mnoga vojna postrojenja u Srbiji tijekom rata na Kosovu 1999. godine, no srpska ratna industrija doživljava renesansu. Povećava se proizvodnja, izvoz raste, milijunski ugovori postaju realnost

Godine 2008. srbijanski izvoz bio je 200 milijuna dolara. Prošle godine je taj iznos udvostručen, a u to nije uključen ugovor vrijedan 400 milijuna dolara koji je Srbija potpisala s Alžirom prije dva mjeseca.

Od 2002. godine prodaja je porasla za čak 30 posto.

Ne samo što je proizvodnja porasla, već je i sama industrija postala sofisticiranija.

Većina jugoslavenskih postrojenja je bila locirana upravo u Srbiji, uključujući i tvornicu Sloboda u Čačku koja je oštećena u eksploziji prije nekoliko dana, najvjerojatnije slučajno, piše The Economist

Prije nekoliko godina srbijanske tvrtke su počele izvoziti moderniziranu verziju haubica, letjelica za treniranje, sustava za nadzor požara i protutenkovskog raketnog sustava.

Sjeverna Afrika je primarno tržište na koje je Srbija usmjerena. Toplu i nostalgičnu dobrodošlicu imali su upravo u Libiji.

Dragan Šutanovac, srbijanski ministar obrane, izjavio je za The Economist kako je Srbija korak do potpisivanja ugovora vrijednog 500 milijuna dolara. Radi se o izgradnji vojne bolnice u najmanje jednoj arapskoj državi.

Šutanovac se nada da će dobiti i ugovor vrijedan 400 milijuna dolara kako bi modernizirali 149 tenkova M-84 koje je Jugoslavija 1991. godine izvozila u Kuvajt.

Srbijanske, bosanske i makedonske oružane snage usko surađuju, a hrvatsko-srbijanski sporazum o obrani koji je potpisan u lipnju uskoro će prijeći u suradnju.

'Ukoliko Srbija dobije ugovor s Kuvajtom, dio posla će sigurno biti podijeljen s bosanskim, srpskim i hrvatskim tvrtkama', izjavio je Šutanovac za The Economist