JOZO RADOŠ

'Hrvatska zbog BiH trpi štetu od 70 milijuna eura godišnje'

30.04.2015 u 13:56

Bionic
Reading

Zastupnik HNS-a i ALDE u Europskom parlamentu Jozo Radoš pozdravio je skori početak primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Taj će sporazum na snagu stupiti 1. lipnja ove godine

U raspravi na plenarnoj sjednici Radoš je naglasio da se od vlasti u BiH očekuje provedba preuzetih obveza i ispunjavanje europskih kriterija kako bi zemlja nastavila put prema članstvu u Europskoj uniji. Zastupnik Radoš očekuje da BiH ispuni svoju obvezu prilagođavanja uvjeta trgovine s Hrvatskom, koji su promijenjeni hrvatskim pristupanjem u EU, tj. da do kraja ove godine ukloni ograničenja i zapreke uvozu prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske, navode iz njegova Ureda.

'U ime grupe ALDE pozdravljam nov pristup EU-a prema BiH koji se ogleda u ovoj rezoluciji, u odlukama Vijeća EU.a i pojačanim aktivnostima Komisije. Pozdravljam skoro stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, no važno je napomenuti da je to tek prvi korak BiH na njenom europskom putu. Nakon prihvaćanja pisanih obveza, slijedi donošenje konkretnih mjera te na kraju, najteži posao, provođenje istih mjera u tijelima BiH. Upozoravam na važnost BiH za stabilnost cijelog zapadnog Balkana te se nadam da će konkretni ciljevi ove rezolucije biti i ostvareni', kazao je Radoš.

Pozdravio je i Rezoluciju o produljenju trgovinskih povlastica za zemlje zapadnog Balkana.

'Tim povlasticama Europska unija daje gospodarstvima zemalja iz regije mogućnost povlaštene trgovine bez reciprociteta, što je važno za slaba gospodarstva zemalja zapadnog Balkana. Na plenarnoj sjednici upozorio sam na moguću obustavu navedenih povlastica za BiH jer nije prilagodila trgovinu s Hrvatskom nakon što je naša zemlja postala članica EU-a. Zbog toga hrvatsko gospodarstvo trpi štetu veću od 70 milijuna eura godišnje. Nadam se da će dogovor s BiH biti postignut do kraja ove godine i da neće doći do obustave povlastica, što bi bilo u interesu i građana BiH i građana Republike Hrvatske', upozorio je Radoš.