velika proslava

Hrvatska vojska slavi svoj dan: Na Jarunu izložba, besplatan grah, ali i preleti MIG-ova

28.05.2023 u 09:33

Bionic
Reading

Središnje obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske održat će se u nedjelju 28. svibnja 2023. godine u Zagrebu, priopćili su iz MORH-a

Obilježavanje će započeti u 9.30 sati na Gradskom groblju Mirogoj polaganjem vijenaca ispred spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, zatim kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, potom na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na Zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Najviša državna izaslanstva položit će vijenac kod spomen-ploče na mjestu prve smotre postrojbi Zbora narodne garde 28. svibnja 1991., u 10.30 sati na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici.

Svečana akademija povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske održat će se u nedjelju 28. svibnja 2023. godine u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” u Ministarstvu obrane, s početkom u 11 sati. Svečanoj akademiji nazočit će predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić uz ostale ministre u Vladi, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj sa suradnicima te drugi visoki državni i vojni dužnosnici. Na svečanosti povodom Dana Hrvatske vojske u Ministarstvu obrane uručit će se odlikovanja, medalje, promaknuća, pohvale i nagrade pripadnicima Hrvatske vojske i prijelazni pehar i nagrade pobjednicima natjecanja “Memorijal Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2023.” Predviđena su i prigodna obraćanja visokih uzvanika.

Svečano misno slavlje u 14 sati u Crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu predvodit će vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan. Nakon mise položit će se vijenac ispred spomen obilježja Sveta Mati Slobode.

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske te pokazne vježbe pripadnika Hrvatske vojske, prelet aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21 i letački program akrobatske skupine “Krila Oluje” održat će se od 10 do 20 sati na RSC “Jarun”. U 18 sati predviđen je koncert Jazz orkestra Hrvatske vojske.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA

9:30 

  • Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Gradskom groblju “Mirogoj” i Krematoriju
  • Spomen-park kod spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”
  • Ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja
  • Posljednje počivalište dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske
  • Zajednička grobnica za neidentificirane žrtve Domovinskog rata – Kenotaf

10:30 Polaganje vijenca kod Spomen-ploče na mjestu prve smotre postrojbi Zbora narodne garde 28. svibnja 1991., na stadionu NK Zagreba u Kranjčevićevoj ulici

11:00 – 12:30 Svečana akademija u prigodi obilježavanja Dana HV-a, Dana HKoV-a i 32. obljetnice ustrojavanja HV (Dom HV “Zvonimir”)

14:00 – 15:00 Svečano misno slavlje povodom obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske predvodi mons. Jure Bogdan (Crkva Sveta Mati Slobode)

10:00 – 20:00 Taktičko-tehnički zbor na RSC Jarun

  • izložba naoružanja i opreme Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova, postav Ministarstva hrvatskih branitelja
  • pokazne vježbe Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova
  • letački program akrobatske skupine HRZ-a “Krila Oluje”
  • prelet aviona HRZ-a MiG-21
  • hodni program Orkestra Oružanih snaga RH
  • podjela graha od 12:00 do 14:00 i 16:00 do 18:00
  • koncert Jazz orkestra HV u 19:00 sati