PRIPREME ZA ZIMU

Hrvatska udruga za biomasu pozdravlja najavu smanjenja PDV-a za pelet, brikete, sječku

30.07.2022 u 15:07

Bionic
Reading

Hrvatska udruga za biomasu CROBIOM pozdravila je u subotu Vladinu najavu o smanjenju stope PDV-a za pelet, briket, sječku i toplinsku energiju te predložila obvezu skladištenja peleta kako bi se kompenzirali učinci nepredvidivih događaja tijekom zime.

„Najava smanjenja stope PDV-a je dobrodošla mjera koja može pomoći većem korištenju drvnih goriva u Hrvatskoj i doprinijeti stabilizaciji energetskog tržišta, a što je usko povezano sa sve većom energetskom neizvjesnošću u Europi ususret novoj sezoni grijanja“, priopćila je udruga.

Da će Vlada predložiti smanjivanje stope PDV-a s 13 na pet posto za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica, najavio je premijer Andrej Plenković.

CROBIOM navodi da je u proteklom desetljeću, u više navrata, tražila da se na domaćem tržištu osigura bolja pozicija drvnom peletu i briketu, te da javni potrošači, gdje god je to moguće prijeđu na obnovljive izvore energije, odnosno da se za grijanje koriste lokalni energenti na bazi drva, umjesto favoriziranja fosilnih goriva iz uvoza.

„Sve donedavno su u neke nove javne objekte poput škola i vrtića ugrađivani kotlovi i peći na fosilne sustave, dok su domaći proizvođači drvnih goriva oko 80 posto svoje proizvodnje morali plasirati u izvoz i konkurirati s najvećim europskim i američkim proizvođačima koji često koriste različite oblike poticaja“, navodi Crobiom.

Hrvatska pokriva više od 1,5 posto svjetske proizvodnje peleta

Kaže i kako su se ogrjevno drvo i drvni ostaci iz drvne industrije također izvozili, čak i u udaljenije austrijske, slovenske i mađarske elektrane te su time poboljšavali energetsku bilancu tih zemalja.

CROBIOM ističe i kako se kroz posljednja dva desetljeća znatno razvila proizvodnja modernih drvnih goriva na bazi drvnog otpada, pa s proizvodnjom od preko 430.000 tona drvnog peleta Hrvatska pokriva više od 1,5 posto svjetske proizvodnje peleta.

Navodi i kako su aktualna svjetska kriza i pandemija ostavile velike posljedice na tržištu drvnih goriva, u protekle dvije godine bilježi se veliki skok u potražnji i cijenama.

Udruga ističe kako je, da bi se dugoročno osigurala opskrba tržišta peletima, potrebno osigurati dovoljne količine drvne sirovine za izgradnju novih tvornica peleta, te kroz javnu nabavu propisati obvezu korištenja OIE, odnosno drvnih goriva gdje god je to tehnološki moguće.

Predvidjeti obvezu skladištenja peleta

„Visoke cijene energenata unutar EU-a također doprinose činjenici kako sve više kućanstava u Europi prelazi na grijanje na pelete, a taj trend se očekuje i u Hrvatskoj“, navodi udruga.

Predlaže da se, slično kao i za naftu i plinu, predvidi zakonska obveza skladištenje peleta kako bi se mogli kompenzirati učinci nepredvidivih događaja tijekom naredne zime.