DER STANDARD OPTUŽUJE

Hrvatska u EU ulazi 'bez vizije i bez rasta'!

05.02.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kao i svađa oko uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, teme su koje ovih dana obrađuju i austrijski mediji. Zaključak Der Standarda glasi kako 'Hrvatska šepa prema EU-u', i to 'bez vizije, bez gospodarskog rasta i bez privatizacije'

'Krediti su sve nepovoljniji. Investitore se tjera. Gospodarska kriza koja traje već pet godina – a i u 2012. je Hrvatska imala negativan gospodarski rast – produbljuje se. Usprkos tome se realnost negira i ne provode se strukturalne reforme', stoji na početku članka objavljenog u bečkom ljevičarskom dnevniku Der Standard o 'šepavom putu Hrvatske u EU' koji se odvija 'bez vizije, bez gospodarskog rasta i bez privatizacije'.

Napominje se i kako su bonitetne agencije Standard & Poor's i Moody's smanjile hrvatski kreditni rejting na 'smeće', zbog čega je ministar financija Slavko Linić 'najavio rebalans budžeta'. 'Hrvatska već četiri godine bilježi negativan gospodarski rast', upozorava Der Standard te napominje i da su 'gospodarske mogućnosti za iskorištavanje ulaska u EU ograničene', a 'Vlada se ne može dogovoriti o uvođenju poreza na nekretnine'.

Ćirilica i paradoksalni HDZ

Uz sve ekonomske probleme, 'nastavlja se svađa oko uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru', izvještava pak konzervativni Die Presse. 'Prosvjedi protiv ćirilice u Vukovaru' okupili su oko 'dvadeset tisuća ljudi', koji se protive 'poštivanju Ustavnog zakona, zbog čega se oglasio i predsjednik Ivo Josipović: 'Očekujem od svih stranaka u Hrvatskoj, posebice onih koji su tada bile na vlasti, da građanima objasne važnost poštivanja Ustava.'

Der Standard pak o istoj temi naglašava 'paradoks po kojem su HDZ i HSP glasovali za uvođenje ćirilice', dok se sada tome žestoko protive kad su u opoziciji.