WWW.NESTALI.HR

Hrvatska traga za 2.500 osoba

28.09.2011 u 21:15

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) danas je na internetskom portalu pokrenulo Nacionalnu evidenciju nestalih osoba (NENO) koja bi policiji trebala pomoći u traganju za nestalim osobama, omogućiti bolju suradnju građana i policije te građanima pružiti savjete kako djelovati preventivno da bi se spriječio mogući nestanak osoba ili što učiniti u takvim okolnostima

Zamisao o izradi novog interaktivnog portala s profilom svih nestalih osoba na kojemu će građani 'on line' moći prijavljivati nestanke osoba i davati korisne podatke o bilo kojoj nestaloj osobi pojavila se nakon medijskog aktualiziranja problema nestalih osoba.

Od 1990. do danas prijavljeno je ukupno 21.000 nestanaka od kojih se nestalima još vodi oko 2500 čiji bi se profili trebali naći u popisniku nestalih osoba u idućih mjesec dana. Portal bi ubuduće trebao omogućiti i vezu građana sa stručnjacima te ispis obrasca o nestaloj osobi koji bi se raspodijelio građanima.

NENO, na internetskoj stranici www.nestali.hr, tumači postupak i složenost traganja za nestalim osobama, donosi pravne i stručne savjete kako prepoznati opasnost od nestanka i ukloniti ju te kako se ponašati u rizičnim okolnostima, poput, primjerice autostopiranja.

Jedan od takvih slučajeva aktualiziran je ljetos nakon nestanka maloljetne autostopistice Antonije Bilić. U policiji kažu kako bi bilo 'suludo' govoriti mladima da ne stopiraju u područjima u kojima javni promet nije dobro uređen, no savjetuju im da prije ulaska u automobil nepoznate osobe bliskoj osobi putem mobitela pošalju registracijsku oznaku.

Osim stopiranja rizična ponašanja djece i mladih su odlazak na sastanak s nepoznatom osobom, trudnoća, zlostavljanje u obitelji, avanturizam, mladenački bunt, neuspjeh u školi. Ravnatelj policije Oliver Grbić rekao je na predstavljanju portala u Ravnateljstvu policije da od građana očekuje prve korisne obavijesti koje će policiji pomoći u traganju za nestalim osobama.

Svi nestanci imaju svoje značajke i ne poznaju dob, spol i obiteljske prilike, a neki od njih, nažalost, završavaju tragično, rekao je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. Ideja o pokretanju takva portala pojavila se prije nekoliko mjeseci kad se policija počela propitivati što može više učiniti kako bi bila učinkovitija u traganju za nestalim osobama i suradnji s članovima njihovih obitelji, rekao je Borovec.