CRNE PROGNOZE EKONOMISTA

Hrvatska tone u živo blato dužničkog ropstva

04.11.2009 u 00:08

Bionic
Reading

Novi ministar gospodarstva mora imati podršku cijelog sustava i jasne ciljeve, složili su se Radimir Čačić, Ljubo Jurčić, Đuro Njavro, Đuro Popijač i Nadan Vidošević gostujući u sinoćnjoj emisiji 'Otvoreno'

ZAGREB - Na pitanje tko bi mogao ili trebao naslijediti Damira Polančeca u Ministarstvu gospodarstva, ekonomisti se nisu iskazali otvorenošću. Najkonkretniji je bio Radimir Čačić, koji je za Borislava Škegru rekao da je sposoban donijeti tvrde radikalne odluke za koje je uvjeren da mogu biti korisne. 'Ovo je vrijeme za tvrde, radikalne odluke, ali moraju biti pametne', rekao je Čačić.

'Podravka stoji dobro'

Ljubo Jurčić, koji će idući tjedan preuzeti čelništvo u Nadzornomodboru Podravke, smatra da je stanje u toj tvrtki, za razliku od općepercepcije, zadovoljavajuće, čak i dobro. Podravka je, primjerice, uprvih devet mjeseci ove godine ostvarila 42 milijuna kuna. Transakcijepod istragom mogle bi naštetiti Podravci iduće godine, no nakon analizepripremit će se financijska konstrukcija za neutraliziranje negativnihučinaka tih transakcija. Uhićeni članovi uprave Podravke, dodao jeJurčić, bit će 'zamijenjeni' novima zbog nemogućnosti obavljanja posla.

Ekonomist Ljubo Jurčić napominje da ministar gospodarstva postavlja ciljeve, procedure, ljude i nadzor, a njegova je odgovornost u tome je li sve navedeno pravilno odredio. 'Problem je u tome što mi nemamo državnu administraciju sposobnu da obavlja te poslove, a imamo političare koji ne razumije taj posao', rekao je Jurčić.

Predsjednički kandidat Nadan Vidošević kaže da je riječ o složenom poslu i osjetljivoj političkoj klimi koju čine snažna oporba, predizborno razdoblje i činjenica da Hrvatska nema nacionalnu strategiju na temelju koje se može napraviti nužan ekonomski zaokret. U kakvoj smo krizi, napominje Vidošević, svjedoči i to što bismo, čak i kada bi Hrvatska u ovom trenutku imala rekordnu ekonomsku stopu rasta, pokrivali samo trošak kamata.

'Ne budemo li imali strategiju i na napravimo li snažan zaokret, ući ćemo u dužničko ropstvo i vjerovnici će upravljati ovom zemljom', rekao je Vidošević. S njim se složio i Čačić, dodajući da će Hrvatska bez strategije tonuti dalje u živo blato, pa će nam za spas trebati rast od sedam-osam posto, što je naravno nedostižno. Čačić predlaže konkretne mjere: rezanje svih mirovina koje nisu zarađene radom, rezanje besmislenih poljoprivrednih subvencija, rješavanje brodogradnje, plaćanje obveza, prestanak rasipanja novca, radikalne rezove u korupciji. To je, po Čačiću, donja granica da bi država funkcionirala, pri čemu  stagnacija znači daljnje propadanje.

Vidošević, međutim, brani brodogradnju jer je 'brod još uvijek jedini globalni hrvatski proizvod'. Naveo je uspješan primjer Uljanika koji funkcionira usprkos teškoćama, dok se u ostalima problemi javljaju kada se uprave po političkom diktatu mijenjaju 'kao na traci'. 'Plješćemo Janici, Ivaniševiću, a bili smo pobjednici i u brodogradnji! Umjesto da to posložimo i potražimo ozbiljno strateško partnerstvu u privatizaciji, ponašamo se neodgovorno', zaključio je Vidošević.

Đuro Popijač, direktor Hrvatske udruge poslodavaca, upozorava da je ministar gospodarstva Hrvatske bio čovjek koji je pokušavao riješiti sve neuralgične točke u području koje su sve samo ne gospodarstvo. 'Željezare, brodogradnja i drugo što ste navodili nisu gospodarstvo, već problemi za gospodarstvo, koje ih plaća. Očekujemo ministra koji će se zaista baviti gospodarstvom, onim njegovim dijelom koje vuče ovo društvo naprijed', rekao je Popijač. On se zalaže za jasan politički mandat i promjenu ekonomskog modela, a problematične točke trebaju rješavati za to sastavljeni stručni timovi.

Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa, tvrdi da je pitanje granice sa Slovenijom zapravo duboko ekonomsko pitanje jer, ukoliko Vlada ne bude uspješna u zaštiti cjelovitosti zemlje i državnog teritorija, to bi moglo poljuljati povjerenje stranih investitora u budućim godinama. Ako Vlada bude uspješna, to će biti signal za strane investicije. 'Mislim da premijerka razumije problem i da će uz pomoć međunarodnog prava uspjeti zaštititi državni teritorij', rekao je Njavro, dodajući da će samo ona Vlada koja to učini imati potreban kredibilitet za provođenje bolnih reformi u budućnosti.