sastanak s ministrom

Hrvatska stranka umirovljenika predlaže 12 posto veće mirovine do 2027.

01.09.2023 u 20:27

Bionic
Reading

Izaslanstvo Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) na čelu s predsjednikom Veselkom Gabričevićem sastalo se u petak s ministrom rada i mirovinskog sustava Marinom Piletićem kojemu se predložili povećanje mirovina za 12 posto do 2027. i isplatu jednokratne novčane pomoći

Ministru Marinu Piletiću i ravnateljici Uprave za mirovinski sustav Meliti Čičak prenijete su inicijative vezane uz unaprjeđivanje mirovinskog sustava, priopćeno je iz HSU-a.

Među prijedlozima umirovljenika nalazi se povećanje mirovina u četverogodišnjem ciklusu za 12 posto, kako bi se približile iznosu od 75 posto u odnosu na prosječnu plaću u Hrvatskoj, isplata jednokratne novčane pomoći umirovljenicima s niskim mirovinama i obeštećenje korisnika mirovina s dugotrajnim stažem koji su umirovljeni od 2019.godine.

"Nema razloga za očajavanje i kataklizmičke zaključke već se s problemima treba suočiti i rješavati ih. Osobito kada u očekivanju super izborne godine brigu o umirovljenicima svojataju sve političke stranke i iznose brojna obećanja i neizvedive prijedloge", poručuju iz HSU-a

Osim toga, HSU se također zalaže za ukidanje doživotne penalizacije, zakonsko reguliranje trinaeste mirovine u skladu s rastom BDP-a i uvođenje instituta pravobranitelja za umirovljenike i osobe starije životne dobi.         

Radni susret nije mogao proći bez razgovora o centralnom obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba, a resorni je ministar najavio novi paket pomoći koji će ubrzo biti predstavljen javnosti i koji će biti najizdašniji će prema umirovljenicima i najpotrebitijima u državi, rekli su iz HSU-a.