pripreme u punom jeku

Hrvatska se užurbano sprema za epidemiju koronavirusa, stručnjaci upozoravaju da je stvarni broj oboljelih daleko veći od broja potvrđenih slučajeva

  • Autor: T. O.
  • Zadnja izmjena 25.01.2020 18:19
  • Objavljeno 25.01.2020 u 18:03
U infektivnoj bolnici dr. Fran Mihaljević nalazi se najsuvremeniji laboratorij za obradu i izolaciju patogena

U infektivnoj bolnici dr. Fran Mihaljević nalazi se najsuvremeniji laboratorij za obradu i izolaciju patogena

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić/PIXSELL

Pitanje je vremena kada će se koronavirus koji je alrmirao infektologe diljem svijeta pojaviti i u Europi. Kako tvrde infektolozi u Klinici Dr. Fran Mihaljević do srijede će imati sve potrebno za dijagnosticiranje novog koronavirusa, a ova klinika će biti i središnje mjesto zbrinjavanja potencijalno oboljelih u Hrvatskoj

Samo je pitanje vremena kad će se koronavirus od kojeg se na dalekom Istoku razboljelo više od 800 osoba, a tridesetak ih je umrlo, pojaviti i na području Europe, piše Novi list. Zdravstvene službe, pa i one u Hrvatskoj, spremne su za djelovanje u slučaju širenja epidemije, a putnike koji se vraćaju iz Kine pozivaju na povećani oprez i javljanje liječniku ako primijete simptome respiratorne infekcije.

Jedan je slučaj uvoza virusa zabilježen u SAD-u, a u Velikoj Britaniji 14 je osoba testirano na koronavirus, javile su tamošnje vlasti. Pet ih je negativno, dok se za devetero još uvijek čeka nalaz. Pet sumnjivih slučajeva pojavilo se i u Škotskoj. Svi su oni boravili u Wuhanu, kineskom gradu gdje se pojavio novi soj virusa koji izaziva upalu pluća, u nekim slučajevima i smrtonosnu.

Stručnjaci upozoravaju da se, obzirom na to da je stvarni broj oboljelih daleko veći od broja potvrđenih slučajeva koronavirusa, može očekivati daljnje širenje bolesti.

Hoće li se dosad nepoznati virus ponašati kao SARS, teški akutni respiratorni sindrom koji je 2002. i 2003. odnio 650 života u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu ili možda kao MERS, bliskoistočni respiratorni sindrom, kod kojeg je smrtnost visokih 38 posto, ali se širi puno sporije od SARS-a, tek će se pokazati.

Bolest prati povišena tjelesna temperatura i kašalj, a u težim slučajevima može se razviti upala pluća s otežanim disanjem i nedostatkom zraka. Od nekoliko stotina potvrđenih slučajeva bolesti, oko četvrtina oboljelih ima tešku kliničku sliku. Jasnih dokaza o efikasnom prijenosu virusa s čovjeka na čovjeka nema, potvrđeni su samo pojedinačni slučajevi prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka u bliskom obiteljskom kontaktu i s pacijenta na zdravstvene djelatnike.

  • +7
  • +4

korona virus

Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Do iduće srijede bi, prema najavama iz Klinike Dr. Fran Mihaljević, piše Novi list, na raspolaganju našim infektolozima biti sve što je potrebno za dijagnosticiranje novog koronavirusa u toj bolnici. Klinika će biti središnje mjesto zbrinjavanja oboljelih, ako ih bude, a razmatra se mogućnost da se kod lakših slučajeva oboljenja pacijenti smjeste u bolnici bližoj mjestu boravka. Situaciju s kretanjem virusa prati epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Dok se u pojedinim studijama spekulira o tome da je izvor zaraze zmija, dok su kod SARS-a i MERS-a to bili šišmiši, stručnjaci još nisu utvrdili točan način na koji je novi virus ušao u ljudsku populaciju i načine širenja s čovjeka na čovjeka. Isto tako, nitko ne želi iznositi procjene o tome koliki je potencijal virusa, i može li se očekivati veći broj oboljelih u svijetu.

Dr. Alemka Markotić ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević

Dr. Alemka Markotić ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić/PIXSELL

'To je najnezahvalnija procjena jer s virusima nikad ne znate. Čini se da kod ovog virusa dosta brzo ide širenje infekcije. Obzirom na to da se neprestano putuje, i na turizam, moguće je da se virus pojavi u preostalim dijelovima svijeta, kao i da se dodatno razvije njegov potencijal prelaska s čovjeka na čovjeka', kaže za Novi list prof.dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike.

Smrtnost novog koronavirusa zasad se kreće oko 10 posto, što je manje od SARS-a i MERS-a, ali i to se, kaže prof. Markotić, može još mijenjati.

'Prerano je govoriti o smrtnosti kod ovog koronavirusa, jer je bolest tek na početku razvoja. Smrtnost uvijek ovisi i o populaciji koju će virus pogoditi, dakle nije isto hoće li to biti zdrava ili imunokompromitirana osoba, jer starije osobe i kronični bolesnici mogu imati veću smrtnost', objašnjava Markotić.

  • +33
  • +30

Zračna luka Franjo Tuđman

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Za one koji putuju u Kinu, preporuka je epidemiologa je izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju; često pranje ruku, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima; izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama; konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica, temeljito guljenje voća i povrća, pijenje flaširane vode bez leda.

Za povratnike iz Kine preporuka je da putnici koji imaju simptome prehlade ili gripe trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama te prati ruke; ako putnik oboli, ne bi trebao dalje putovati: napor uzrokovan putovanjem može pogoršati zdravstveno stanje, a u nekim zemljama neće mu biti dozvoljen ukrcaj na avion, brod, vlak ili autobus ako se prepozna da je bolestan; ako putnik oboli tijekom putovanja, treba o simptomima bolesti obavijestiti osoblje, kako bi dobio kiruršku masku i lijek protiv temperature; ako putnik unutar 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja razvije povišenu tjelesnu temperaturu i/ili kašalj i poteškoće s disanjem, treba se javiti liječniku i reći gdje je boravio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!