PUSIĆ U KINI

'Hrvatska se treba usmjeriti na suradnju s jednim gradom'

04.11.2013 u 16:36

Bionic
Reading

Sastankom sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Song Taom, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić započela je svoj službeni posjet Kini. Ovo je, inače, prvi bilateralni službeni posjet ministrice vanjskih i europskih poslova Pusić jednoj azijskoj državi te prvi posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova od 2005, priopćili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Zamjenik ministra vanjskih poslova Song kazao je kako Kina pridaje veliku važnost i pažnju ovom posjetu, posebno stoga što se bilateralna suradnja produbljuje, a u prvih osam mjeseci 2013. godine trgovinska razmjena je porasla 21 posto, navode iz MVEP-a. Ministrica Pusić je kazala kako Hrvatska ima nekoliko važnih projekata, od infrastrukture do energetike, te naglasila kako je - s obzirom na veličinu - dobro da se Hrvatska usmjeri na suradnju s jednim gradom ili regijom.

Razgovarali su također i o predstojećem summitu Kine i 16 srednje- i istočnoeuropskih zemalja što će se održati u Bukureštu u drugoj polovini studenoga te što će osim sastanka na vrhu na premijerskoj razini biti organiziran i gospodarski forum na kojem bi i hrvatske tvrtke mogle imati interesa.

Osim gospodarske suradnje, velika je mogućnost suradnje u turizmu, s obzirom na 400 milijuna kineskih turista koji su zainteresirani, među ostalim, za spomenike kulture i nacionalne parkove, a nisu fokusirani samo na ljetne mjesece. Kultura i obrazovanje te razmjena mladih studenata također su moguća područja suradnje, stoji u priopćenju. Inače, zamjenik Sung Tao je čelnik kineskog Tajništva za suradnju Kine i 16 država srednje i istočne Europe, a u Hrvatskoj je boravio prošle jeseni te se sastao s ministricom Pusić, a tada su održane i konzultacije dvaju ministarstava.