SANADER ZA RAI

'Hrvatska se s krizom za sada suočava dobro'

06.03.2009 u 07:39

Bionic
Reading

U sklopu službenog posjeta Republici Italiji, predsjednik hrvatske Vlade dr. Ivo Sanader SINOĆ je za talijansku državnu televiziju RAI dao kratki intervju u kojem je ocijenio da se Hrvatska s ekonomskom krizom za sada suočava dobro premda se, kako je rekao, 'još ne zna koje će domete ona imati'

"Kada je riječ o financijskom aspektu krize, Hrvatska je do sada dosta dobro uspjela proći kroz nju. Kada je pak riječ o ekonomskom dijelu krize Vlada je prije desetak dana donijela deset mjera protiv recesije te ih sada pokušavamo primijeniti", izjavio je Sanader.

Dodao je kako Hrvatska ide u rebalans proračuna, u jačanje likvidnosti na internoj sceni te kako ujedno jača Hrvatsku banku za obnovu i razvoj s novih 400 milijuna eura "koji ćemo naći na stranom tržištu" kako bi se potaknulo malo i srednje poduzetništvo, poljoprivredu i turizam.

Govoreći o idućoj turističkoj sezoni, Sanader je izrazio očekivanja da će biti dobra, dodavši kako je Ministarstvo turizma dobilo zadaću da do kraja ožujka donese akcijski plan za ovu turističku sezonu. Sve u svemu, rekao je, "mislim da se Hrvatska može s time nositi".

Odgovarajući na pitanje talijanskog novinara kakav je rizik talijanskih banaka u Hrvatskoj, premijer je kazao kako su one vrlo aktivne u Hrvatskoj te kako su se do sada ponašale kao prijatelj.

"I Unicredito i Intesa, koje zajedno na hrvatskom tržištu pokrivaju između 60 i 65 posto bankarskog sustava, ponašale su se do sada kao partneri. Mislim da ako su zarađivale dobro u proteklim godinama, sada, u teškim godinama, trebaju biti s nama i ne izvlačiti depozite iz Hrvatske", napomenuo je Sanader.