INOMINISTRI EUROPSKE UNIJE

'Hrvatska se protiv korupcije bori na visokoj razini'

14.12.2010 u 21:37

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije istaknuli su u utorak u svojim zaključcima da je Hrvatska u borbi protiv korupcije postigla 'ohrabrujući napredak' na visokoj razini, ne spomenuvši izravno pojedinačne slučajeve

'Napredak ohrabruje u mnogim područjima, uključivo u području vladavine prava i borbe protiv korupcije na visokoj razini', kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova. U nacrtu zaključaka koji su bili pripremljeni prije nego je počeo istražni postupak i uhićen bivši premijer Ivo Sanader, nije se spominjao 'napredak u borbi protiv korupcije na visokoj razini'.

Ministri su u utorak na svom redovitom mjesečnom sastanku raspravljali o proširenju, a kao podloga za raspravu poslužili su dokumenti koje je EK objavio u početku studenoga - strategiji proširenja i izvješćima o napretku zemalja kandidata i mogućih kandidata.

Predsjedatelj Vijeća za opće poslove belgijski ministar vanjskih poslova Steven Vanackere na konferenciji za novinare nije htio komentirati slučaj Ive Sanadera u kontekstu zatvaranja poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima. 'Nemam komentara', odgovorio je.

Finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb, nakon dolaska na sastanak, na isto pitanje nije bio puno određeniji. 'Teško je reći što to točno znači. Najvažnije je da je poglavlje 23 (Pravosuđe i temeljna prava) tehnički u redu. Uvijek naravno ima političkih slučajeva visokog profila, ali i to spada u pravni sustav, koji se o tome treba pobrinuti', rekao je Stubb.

U odnosu na nacrt zaključaka konačno prihvaćeni zaključci sadrže još jednu, za Hrvatsku pozitivnu promjenu, u dijelu u kojem se govori o suradnji s Haaškim sudom.

'Vijeće bilježi općenito dobru suradnju Hrvatske s ICTY-jem', rečenica je koja je dodana u zaključke nakon današnje rasprave. Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz je na poziv belgijskog predsjedništva izvijestio ministre vanjskih poslova o svojim ocjenama o suradnji Hrvatske i Srbije sa svojim uredom. U zaključcima se dodaje da 'puna suradnja ostaje bitna, u skladu s Pregovaračkim okvirom. Bilježi da je međuresorna radna skupina počela istraživati važne nove smjerove, vijeće poziva Hrvatsku da nastavi administrativnu istragu kako bi se objasnila sudbina nestalih vojnih dokumenata'.

U zaključcima se dodaje da su "potrebni daljnji napori, među inim, glede neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa, borbe protiv korupcije na svim razinama, kao i u području reforme javne uprave, pravima manjina, povratku izbjeglica i suđenjima za ratne zločine. Vijeće ohrabruje Hrvatsku da ubrza ispunjavanje preostalih mjerila, uključivo i stvaranje uvjerljive evidencije rezultata, posebice glede tržišnog natjecanja i pravosuđa i temeljnih prava".

'Vijeće pozdravlja dobar napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija za članstvo. Pristupni pregovori su u završnici, a pripreme na nacrtu pristupnog ugovora postojano su napredovale. Zaključenje pregovora je na dohvatu', kaže se u zaključcima.