ODLUKA VLADE

Hrvatska šalje dva vojnika u UN-ovu misiju u Siriji

03.05.2012 u 15:06

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o upućivanju dvojice hrvatskih vojnika u svojstvu promatrača u mirovnu misiju UN-a u Siriji

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je da će hrvatski vojnici u misiji sudjelovati 2012. i 2013, a za dvojicu vojnih promatrača Hrvatska će potrošiti pola milijuna kuna godišnje.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić podsjetila je da su plan mirovnog posrednika Kofija Annana, koji uključuje nenaoružane vojne promatrače, prihvatile sve strane u sirijskom sukobu, i vlast i različite oporbene skupine.

Hrvatska je prihvatila sankcije prema Siriji po istom modelu kao i ostale zemlje EU-a, iako smo zbog toga imali dosta značajne ekonomske posljedice. No, to smo učinili s obzirom na katastrofalnu humanitarnu situaciju u Siriji, rekla je Pusić.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je da zbog tih posljedica nije bilo lako donijeti odluku o povlačenju Ine s plinskih i naftnih polja u Siriji.

U takvim okolnostima morali smo prerezati, svjesni da moramo balansirati između vrijednosti kao što su ljudska prava i materijalnih interesa male države kao što je Hrvatska i njezinih korporacija koje nisu baš zastupljene u cijelom svijetu, rekao je Milanović.

Zato je važno da hrvatski promatrači sudjeluju u misiji jer želimo biti što bolje informirani o situaciji na terenu, dodao je Milanović.

Prošloga mjeseca je Vijeće sigurnosti UN-a uspostavilo UN-ovu nadzornu misiju u Siriji (UNSMIS) odobrivši raspoređivanje do 300 nenaoružanih vojnih promatrača koji će nadzirati primirje u toj zemlji i provedbu mirovnog plana međunarodnog posrednika Kofija Annana