ŽUPANIJSKI SUD

Hrvatska raspisala tjeralicu za Glavašem

16.01.2015 u 12:01

Bionic
Reading

'Županijski sud u Zagrebu raspisao je tjeralicu za Branimirom Glavašem. Presuda Vrhovnog suda je stavljena izvan snage, mi imamo okrivljenika Glavaša i nepravomoćnu presudu u trajanju 10 godina zatvora, što povlači obvezu suda za raspisivanje tjeralice', rekao je za Hrvatski radio glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Branimiru Glavašu Ustavni je sud nedavno nakon četiri i pol godine razmatranja ukinuo pravomoćnu presudu za ratni zločin u slučajevima "garaža" i "selotejp". Četiri godine nalazi se na izdržavanju kazne u BiH. Opoziv presude poslan je sa zagrebačkoga Županijskog suda u Ministarstvo pravde BiH te će ondje biti opozvana tamošnja presuda protiv Glavaša, a on bi trebao odmah biti pušten na slobodu.

Međutim, postavlja se pitanje što će se događati s njegovim pritvorskim statusom u Hrvatskoj. Prema hrvatskom zakonu, svatko tko je osuđen na pet ili više godina zatvora, obvezno mora u pritvor do pravomoćnosti presude pa bi se tako lako moglo dogoditi da zagrebački Županijski sud ovih dana Glavašu zbog te presude iz svibnja 2009. ponovno odredi pritvor i za njim raspiše međunarodnu tjeralicu.

Branimir Glavaš ima državljanstvo BiH te ga, ako on to sam ne želi, ne mogu izručiti Hrvatskoj, javlja hrt.hr.