DJECA UMIRU!

Hrvatska prikuplja pomoć gladnima na rogu Afrike

02.08.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Improvizirane nastambe gladnih u izbjegličkim kampovima u Mogadishuu potopila je nenadana kiša, no to je donijelo samo nove probleme koje je prouzročila nezapamćena suša, kakva nije zabilježena desetljećima, i glad koja svakog dana odnosi nove žrtve. U slanje humanitarne pomoći uključila se i Hrvatska

Humanitarne organizacije koje djeluju u Hrvatskoj, ali i humani pojedinci, uključili su se u nekoliko paralelnih akcija prikupljanja pomoći za gladne na rogu Afrike. Nažalost, pomoć koja dolazi iz svih krajeva svijeta nije dovoljna.

Podaci UN-a govore kako svakog dana umiru tisuće ljudi, ponajviše djece, a procjene govore kako je od početka krize umrlo na desetke tisuća gladnih Somalaca i žitelja okolnih država. Zbog svega je prošloga tjedna UN i službeno, prvi put nakon 25 godina, proglasio – glad. Pošast je pogodila ne samo Somaliju nego i regiju koja se proteže i na Etiopiju, Keniju, Ugandu i Džibuti.

Skoro istodobno u Hrvatskoj su reagirali UNICEF UNHCR Caritas Hrvatski Crveni križ pozivajući građane, tvrtke i institucije da se priključe jednoj od najvećih humanitarnih akcija i doniraju novac kojim će se kupiti hrana za gladne na rogu Afrike. Svaka od tih organizacija pomoć će milijunima gladnih dostaviti preko svojih međunarodnih mreža.

Konkretno, hrvatski Caritas već je iz svog interventnog fonda uputio žurnu pomoć za Somaliju i zemlje u susjedstvu pogođene sušom i glađu. Uz žiro-račun za uplatu novca, otvoren je i donacijski telefon, ponuđena mogućnost online uplata te su vjernici pozvani da priloge predaju i u svim župama diljem Hrvatske.

'Veći Caritasi, poput američkog ili irskog, već su godinama tamo, imaju svoje projekte i poznaju situaciju, pa smo sredstva uputili preko Caritasa Internationalis koja će biti proslijeđena potrebitima', rekao je Boris Peterlin iz Caritasa. Naveo je kako se u Hrvatskoj i dalje nastavlja prikupljati pomoć te u budućnosti najavio rad na projektima pružanja pomoći Africi 'gdje je glad kronični problem, a cijeli afrički kontinent dio savjesti čovječanstva'.

Hrvatskom Crvenom križu u samo nekoliko dana otkako je objavljen broj računa za uplate donacija fizičke osobe i tvrtke uplatile su točno 67.200 kuna. Sva sredstva koja prikupimo bit će upućena Međunarodnoj federaciji društava Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca koji koordiniraju i provode akciju pomoći', potvrđeno je u Crvenom križu.

I UNICEF je pokrenuo humanitarnu akciju, za koju se tvrdi da je najvećih razmjera u postojanju te međunarodne organizacije, pa i u Hrvatskoj prikuplja donacije koje će omogućiti hitnu dostavu hrane, lijekova te pitke vode za pothranjenu afričku djecu, uglavnom mlađu od pet godina.

Kao neophodna pomoć, gladnoj djeci se daje poseban UNICEF-ov keks koji stoji oko tri kune. Svako dijete na dan treba dobiti dva paketića tzv. Plampy'nuta – terapeutske visokoproteinske hrane za pothranjenu djecu. 'Za tjedan dana po djetetu su potrebne 42 kune, pa humani ljudi mogu donirati upravo toliko za jedan paketić. To je tjedan dana hrane za svako dijete', apeliraju iz UNICEF-a.

I hrvatska Vlada najavila je mogućnost dodatne pomoći stanovništvu roga Afrike, pa će se, po riječima Berislava Živkovića, glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova, uskoro 'obaviti konzultacije može li se i na koji način pomoći'.

Samo ove godine Vlada je izdvojila 3,5 milijuna kuna pomoći stanovništvu Japana pogođenom katastrofalnim potresom i tsunamijem, a priprema se pomoć u hrani i lijekovima za Libiju, odnosno područjima koju kontrolira Prijelazno nacionalno vijeće.

Prošle godine osigurano je pet milijuna kuna za pomoć stradalima u poplavama u Albaniji te potresima u Haitiju Čileu Kini i Pakistanu