INICIJATIVA DOSTA

[DOKUMENT] Hrvatska prijavljena Ujedinjenim narodima zbog uskraćivanja prekida trudnoće Mireli Čavajdi

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 27.09.2022 15:18
  • Objavljeno 27.09.2022 u 14:53
Branka Mrzić Jagatić, Sanja Cesar, Lana Bobić

Branka Mrzić Jagatić, Sanja Cesar, Lana Bobić

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Inicijativa Dosta! prijavila je Hrvatsku Ujedinjenim narodima (UN) zbog uskraćivanja prekida trudnoće Mireli Čavajdi, izvijestili su u utorak predstavnici inicijative, ističući da se od tada u Hrvatskoj nije ništa promijenilo, a žene i dalje strepe od nečovječnog postupanja

U prijavi se navodi da je Hrvatska prekršila važeći Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i brojne međunarodne ugovore o ljudskim pravima, rekla je na konferenciji za novinare uoči obilježavanja Dana sigurnog pobačaja Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

Inicijativa je zatražila da Posebne procedure UN-a istraže "slučaj Čavajda" zbog kršenja prava na pristup osnovnom seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima, iako su zajamčeni domaćim zakonodavstvom.

Organizacije civilnog društva okupljene u inicijativu Dosta! nakon istupa Čavajde u svibnju, kada je iznijela svoje iskustvo sa četiri zagrebačke bolnice koje su joj odbile prekinuti trudnoću unatoč teškim malformacijama fetusa, uputile su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću.

Zatražile su hitne intervencije radi sprečavanja "torture i mučenja žena u javnim bolnicama" te osiguranje dostupne i sigurne zdravstvene zaštite ženama u Hrvatskoj. Također je više od 120 organizacija civilnog društva uputilo ministru zdravstva Viliju Berošu i Plenkoviću zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj.

  • +4
  • +1

Inicijativa DOSTA i udruga RODA o prijavi UN-u zbog slučaja Mirele Čavajde

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

"Zahtjevi nisu ispunjeni, a žene i dalje strepe od nečovječnog postupanja i uskraćivanja prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece", ustvrdila je Mrzić Jagatić.

Prijava je upućena Radnoj skupini za diskriminaciju protiv žena i djevojčica u pravu i praksi, posebnoj izvjestiteljici za nasilje nad ženama, posebnoj izvjestiteljici za pravo na zdravlje i posebnom izvjestitelju za zaštitu od mučenja.

Iako kazne za to ne postoje, inicijativa smatra da će dovoljna kazna biti sramoćenje Hrvatske.

Priziv savjesti koristi oko 60 posto ginekologa

Lana Bobić iz udruge U dobroj vjeri istaknula je zajednički zahtjev Vladinim institucijama - hitno sankcioniranje odgovornih za nepružanje pravovremene i prikladne skrbi za Čavajdu.

Od Beroša i Plenkovića traže javnu potvrdu da će sve žene u Hrvatskoj primiti kvalitetnu zdravstvenu skrb za vrijeme prekida trudnoće sukladno zakonima, uključujući moderne medicinske zahvate i suvremene međunarodne standarde liječničke profesije.

Također traže donošenje novog zakona o pobačaju, objavljivanje podataka o kapacitetima svih zdravstvenih institucija u Hrvatskoj povezanih s prekidom trudnoće te uspostavu javnog registra zdravstvenih radnika koji se pozivaju na na priziv savjesti.

Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje upozorila je da priziv savjesti u Hrvatskoj koristi oko 60 posto ginekologa, koji odbijaju ženama pružiti legalnu zdravstvenu zaštitu.

Prijava s Berkeleya

'Prijava je pripremljena na temelju medijskih izvješća o slučaju gospođe Mirele Čavajda i ne uključuje informacije koje nisu javno dostupne. Podnesak je pripremila Bhavya Joshi, doktorandica na Sveučilištu u Kaliforniji, Berkeley (SAD), suradnica Centra za ljudska prava Sveučilišta u Kaliforniji Berkeley i programska voditeljica u Institutu za ljudska prava žena, uz potporu udruge Roditelji u akciji - Roda', izvijestili su danas iz udruge Roda.

"I nakon 'slučaja Čavajda' ista je praksa u velikom broju bolnica, zdravstveno osoblje je u dalje u prizivu savjesti, a žene se suočavaju s istim preprekama", kaže Cesar.

Inicvijativa stoga traži da se osigura dostupnost prekida trudnoće svim ženama uz pokrivanje troškova iz fonda HZZO-a te osiguravanje dovoljnog broja medicinskih timova za prekid trudnoće.

Inicijativa DOSTA! sastoji se od organizacija civilnog društva u Hrvatskoj, a 51 organizacija članova Inicijative zajednički je potpisala izvještaj (u nastavku).

Podsjetimo, zbog slučaja Mirele Čavajde, odnosno nedostupnosti prekida trudnoće uz medicinsku indikaciju nakon 22. tjedna trudnoće, stranke liberalno-lijevog spektra, predvođene saborskim Klubom Zeleno-lijevog bloka, tražile su opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša.

Oporba je upozorila i nedostupnost prekida trudnoće na zahtjev žene do 10. tjedna od začeća, s naglaskom na priziv savjesti na koji se poziva čak 58 posto svih ginekologa i ginekologinja, a čak u 6 od 29 javnih bolnica u Hrvatskoj, koje s HZZO-om imaju ugovorenu uslugu prekida trudnoće na zahtjev, nijedan ginekolog ne želi raditi prekid trudnoće zbog priziva savjesti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!