prekid trudnoće

Beroš o slučaju Čavajda: Očekujem očitovanje liječnika i detaljno izvješće KBC-a Osijek

03.06.2022 u 14:53

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroši izjavio je u petak kako očekuje detaljno izvješće KBC-a Osijek o slučaju prekida trudnoće u toj bolnici, kada je pacijentica tri tjedna nakon zahvata saznala da je i dalje trudna

“Očekujemo njihovo detaljno izvješće, s očitovanjem liječnika koji su sudjelovali u pružanju zdravstvene zaštite te s presjekom medicinske dokumentacije", rekao je Beroš uoči sjednice Vlade Kazao je i kako mu je ravnatelj bolnice telefonom decidirano tvrdio da je prekid trudnoće vršio liječnik.

O drugim okolnostima slučaja iz KBC-a Osijek Beroš nije želio govoriti prije službenog očitovanja.

“Na druge elemente očitovat ću se kada dobijemo njihovo priopćenje, nakon toga odlučit ćemo postoje li elementi za postupanje zdravstvene inspekcije, i to vrlo brzo, neće se dugo čekati”, proučio je.

Istaknuo je i kako je apsolutno nedopustivo da se u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi događa nešto što nije sukladno zakonu te istaknuo da po zakonu svaka zdravstvena ustanova mora omogućiti pravo izbora do određenog tjedna trudnoće.

Na pitanje kako je moguće da je na službenim stranicama KBC-a pisalo da je nerođeni život zaštićen ustavom i kaznenim zakonom, Beroš je istaknuo da je sporni tekst u međuvremenu uklonjen sa stranica i da se istražuje tko ga je napisao, odobrio i objavio.

“Neprihvatljivo mi je da se informacije koje nisu sukladno zakonu, objavljuju na njihovim mrežnim stranicama. Postoje ravnatelji ustanova koji su odgovorni za funkcioniranje tih ustanova, stoga i u tom smislu očekujem izvješće ravnatelja KBC-a Osijek”, istaknuo je Beroš.

Na pitanje ima li kontrolu nad sustavom, Beroš je istaknuo da je odgovornost za funkcioniranje pojedinih ustanova na ravnateljima.

“Ne mogu istovremeno biti u svakoj ambulanti i znati što se događa. Za to postoji sustav koji ima svoju hijerarhiju, naravno da sam ja u konačnici odgovoran za sve, naravno da me i subjektivno dira kada se nešto ovakvo desi, no moramo prvo utvrditi okolnosti”, istaknuo je.

Cjelokupni prijedlog zdravstvene reforme predstavlja se uskoro

Ministar se osvrnuo i na odjeke u javnosti koje su izazvali neki od prijedloga zdravstvene reforme. Poručio je da se, govoreći o sistematskim pregledima i normama liječnika koji rade u javnom i privatnom zdravstvu, radi o fragmentima reforme koju treba sagledati u cjelini.

Najavio je da će prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti prvo kroz nekoliko dana biti upućen u međuresorno usuglašavanje, a kada ono završi, kroz mjesec dana ili kraće, ide u javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

  • +8
Mirela Čavajda Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Govoreći o ideji preventivnih sistemskih pregleda u javnom zdravstvu, istaknuo je kako ta forma trenutno ne postoji, a da se provodi tek za javne i državne službenike, no da i tu nedostaje povratna veza s liječnicima pacijenata. 

“S obzirom na naše loše životne navike, struka je ta koja upozorava da moramo pojačati preventivu. Stoga se rodila ideja kako tu preventivu prevesti u jezik zdravstvenog sustava”, rekao je.

Poručio je da tu neće biti prevelikog dodatnog opterećenja ni dupliranja, a da će se za  svaku dobnu i spolnu skupinu odrediti intenzitet potrebe tih pregleda. 

Istaknuo je i kako se u ideju da se normama kontrolira rad liječnika koji rade i u privatnom i u javnom sektoru, ne radi o zabrani rada u privatnom sektoru. 

“Nikada nisam rekao da će se bilo kome od liječnika iz javnog sustava zabraniti rad u privatnom sektoru. Ali s obzirom na prigovore o nedostupnosti zdravstvene zaštite (...), na to moram reagirati i reagirat ću. Iako postoje pravilnici koji reguliraju rad između javnog i privatnog, moramo ih unaprijediti na korist naših pacijenata, da manje čekaju”, istaknuo je Beroš. 

Najavio je i kako će bolnice, koje imaju kadrovske uvjete, raditi u dvije smjene, bit će i reorganizacije bolničkog sustava, promjene mreže javnozdravstvenog sustava i funkcionalna intergracija, a najznačajnijom stvari ocijenio je da će se u zakon uvrstiti kvaliteta zdravstvene zaštite. 

“Tri su poluge reforme: izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, mreža javnozdravstvene zaštite koju moramo ‘refreshati’ i napraviti da odgovara izazovima modernog vremena, i treće, osnovno ugovaranje, jer do sada smo ugovarali određene postupke, samo da se naprave, a nismo gledali kvalitetu iste”, istaknuo je Beroš.