CIVILNO DRUŠTVO

Hrvatska pomaže zemljama kandidatkinjama EU-a

18.04.2013 u 12:15

Bionic
Reading

Iskustva i izazovi s kojima se susreću organizacije civilnog društva tijekom procesa pristupanja EU glavne su teme konferencije 'Transformacije civilnog društva na putu prema Europskoj uniji' koja je jučer otvorena u Zagrebu

Oko 120 sudionika međunarodnog skupa osvrnut će se u sljedeća dva dana i na važnost organizacija civilnog društva u procesu europskih integracija te se kritički osvrnuti na takozvani 'hrvatski model' za razvoj civilnog društva i njegovu primjenjivost u zemljama kandidatkinjama za EU.

Konferenciju organizira Ured Tehničke pomoći organizacijama civilnog društva u Hrvatskoj (TACSO), u suradnji s uredima u drugim zemljama korisnicama pretpristupne pomoći EU.

'Uloga civilnog društva iznimno je važna za svaku demokraciju, a u članku 49 ugovora o Europskom uniji stoji između ostalog da članice moraju poštivati ljudska prava, slobode i prava manjina. Zato se uloga civilnog društva mora nastaviti i nakon pristupanja u EU', rekao je na otvorenju šef odjela za regionalne programe i suradnju pri Općoj upravi za proširenje Europske komisije Nicola Bertolini

Domaći i međunarodni stručnjaci na konferenciji će govoriti, između ostalog, o utjecaju donatora na razvoj organizacija civilnog društva, kakvu ulogu ima EU u promicanju manjinskih prava i kulture u Turskoj, iskustvima organizacija civilnog društva iz Poljske i Rumunjske nakon pristupanja EU, ali i o razvoju hrvatskog aktivizma i perspektivama civilnog društva u Hrvatskoj.

'Organizacije civilnog društva u Hrvatskoj prošle su dugačak razvojni put, a dokumentarni film koji smo pripremili za konferenciju slikovito prikazuje s kakvim poteškoćama su se susretale i koje su ciljeve ostvarivale dok smo bili zemlja kandidatkinja. Sigurna sam da će nam na konferenciji kolege iz EU prenijeti iskustva i pomoći da se civilno društvo nastavi razvijati u Hrvatskoj dok istovremeno želimo zadržati svoju povezanost sa zemljama zapadnog Balkana i Turskom', istaknula je Aida Bagić, voditeljica TACSO ureda u Hrvatskoj.

Na konferenciji će sudjelovati predstavnici organizacija civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Cme Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske, kao i gosti iz zemalja Europske unije.