POMOĆ SUSJEDU U NEVOLJI

Hrvatska otvorila vrata Europske unije za BiH

19.11.2014 u 15:32

Bionic
Reading

Inicijativa Hrvatske da Bruxelles prilagodi proces pridruživanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji specifičnostima te države, bez snižavanja strogih europskih kriterija, urodila je plodom na sastanku Vijeća EU-a za vanjske poslove, gdje je prihvaćen novi pristup prema BiH. Javnost je s tim detaljnije upoznala ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na konferenciji za novinare u srijedu

Podsjećajući da je inicijativu za promjenu pristupa u europskom putu BiH još prošlog proljeća potaknula upravo Hrvatska, ministrica Pusić objasnila je da je službeni Zagreb bio vođen idejom promjene strategije ispunjavanja uvjeta koji su postavljeni BiH za napredovanje u procesu približavanja prema kandidaturi za članstvo, a onda i u perspektivi prema članstvu u Uniji. Temeljem te inicijative i tog poticaja, nakon posljednjih izbora u BiH, ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke pokrenuli su inicijativu na tom tragu.

'Prošle su otprilike četiri godine u kojima su kriteriji bili isti, ali pomaka nije bilo. Zbog toga je naš prijedlog uključivao pretvaranje nekih preduvjeta za napredovanje i početak samog procesa, u sastavni dio procesa i mijenjanje tzv. pasivne u aktivnu uvjetovanost, dakle davanje aktivne uloge i europskim institucijama i državama članicama i vodstvu BiH u ispunjavanju onih kriterija koji su toj državi neophodni da bi u ovom mandatu Vlade BiH došli do kandidacijskog statusa za članstvo u Uniji', navela je Pusić.

Hrvatska je, stoga, u ponedjeljak svesrdno podržala transformaciju jednog prijedloga u politiku Europske unije - u ovom slučaju prema europskoj perspektivi BiH. 'Smatram da je to neobično važan korak i velika šansa za BiH i stabilizaciju ovog dijela Europe', dodala je Pusić.

Izvijestila je da su novoizabrani dužnosnici u BiH pozitivno odreagirali na inicijativu koja zahtijeva i vrlo aktivnu ulogu BiH, pri čemu su neki pripremni dogovori već obavljeni ili upravo traju.

O (ne)priznanju Palestine

Vesna Pusić na presici je izrazila najoštriju osudu divljačkog napada na sinagogu u Jeruzalemu, kao i sućut obiteljima i Izraelu. Na pitanje postoje li pritisci unutar Europske unije na Hrvatsku da ne prizna Palestinu, odgovorila je da nitko nije vršio pritisak ni u kojem pravcu.

'Palestinu je priznala jedna članica EU-a. Raspravljali smo o statusu Palestine i daljnjim koracima na Vijeću ministara vanjskih poslova. Države članice imaju različite stavove, ali nastavit ćemo o tome razgovarati', kazala je Pusić.

'Ne snižavaju se kriteriji, ali se definira jedan drugačiji redoslijed i optimističniji ili realniji pristup ispunjavanju ili mogućnosti ispunjavanja postavljenih uvjeta. Prva točka bila je preuzimanje pisano definiranih obaveze od strane čelništva BiH o reformama koje su sastavni dio ovog procesa. Na sastanku u ponedjeljak predložili smo da ta pisana obveza preuzme formu dijela programa nove Vlade u BiH i da taj dio programa Vlade bude izglasan u novoizabranom Parlamentu. Taj je prijedlog prihvaćen na Vijeću za vanjske poslove. Nova visoka povjerenica Federica Mogherini preuzima i osobnu odgovornost za taj proces i uskoro će posjetiti BiH. Mi smo u stalnoj komunikaciji jer to smatramo izrazito važnim korakom u pristupu našoj regiji i jednoj od važnih država u regiji', rekla je Pusić.

Potvrdila je da su se sva tri člana Predsjedništva BiH deklarirala za ulazak BiH u Europsku uniju i izvijestila da su donesene određene odluke o pripremi BiH za suradnju s europskim institucijama u okviru nove inicijative. Među tim su odlukama i one o registraciji vojne imovine, što nije direktno vezano uz napredovanje prema članstvu u Uniji, ali jest prema članstvu u NATO-u.

Upitana za komentar ruskog zahtjeva da se iz Rezolucije Vijeća sigurnosti o BiH izbaci stav o euroatlantskoj perspektivi i putu BiH, rekla je da ta rečenica ipak nije izbačena. 'Rusija nije uložila veto, nego je bila suzdržana u glasovanju. To je, naravno, pobudilo pozornost, jer se prvi put dovodi u pitanje euroatlantska perspektiva BiH', rekla je Pusić dodajući da je dodatna pozornost ovdje na mjestu.