TEMPERATURE DO -17

Hrvatska okovana hladnoćom, a stiže nam još snijega

10.12.2012 u 07:56

Bionic
Reading

Val hladnoće zahvatio je jutros cijelu Hrvatsku tako da su temperature u čitavoj zemlji, osim na Jadranu, pale znatno ispod nule, a najhladniji su bili Crni Lug na Risnjaku gdje je u 7 sati izmjereno minus 18 stupnjeva Celzijevih, te Slavonski Brod s minus 17 stupnjeva te Gospić s minus 16 stupnjeva

U Požegi i Slatini bilo je minus 15, u Karlovcu, Lipiku i Vinkovcima minus 13, u Bjelovaru, Čakovcu i Sisku minus 12, dok je 11 stupnjeva ispod ništice zabilježeno u Daruvaru, Hrvatskoj Kostajnici, Križevcima, Kutini, Virovitici i Vukovaru.

U Zagrebu je izmjereno minus 10 stupnjeva Celzijevih, baš kao i u Đakovu, Krapini, Ogulinu, Osijeku i Varaždinu.

Meteorolozi najavljuju da će tijekom dana najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti iznositi između -5 i 0 stupnejva, dok će na Jadranu biti od 4 do 10 stupnjeva Celzijevih.

Prognoza za danas: Vrlo hladno i još snijega

Državni hidrometeorološki zavod najavio je da nas tijekom jutra očekuje početku vedro ili malo oblačno vrijeme. No, već prijepodne sa zapada jače naoblačenje na Jadranu s kišom i snijegom, a u unutrašnjosti snijegom, osobito u gorju i Slavoniji. Vjetar većinom slab, na Jadranu ujutro umjerena bura i tramontana, a zatim istočnjak u jugo. Jutro vrlo hladno s temperaturom zraka u unutrašnjosti od -15 do -8, na Jadranu između -3 i 3 Celzijeva stupnja.

Na Zavižanu je u nedjelju izmjereno 100, a u Begovu Razdolju čak 118 centimetara snijega. Ništa bolje nisu prošli ni nizinski djelovi: Zagreb je bio pred izvanrednim stanjem, probudio na 40, a u brdskim djelovima zabilježeno je do 80 centimetara snijega.

Zimski uvjeti na cestama

Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice na dionicama autoceste A1 između Zagreba i Karlovca, te Bosiljeva i tunela Mala Kapela, na autocesti A3 Bregana-Lipovac između Nove Gradiške i Slavonskog Broda, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Zimski uvjeti, što znači da je promet zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu, na snazi su u Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji.

Granični prijelaz Bajakovo zatvoren je za teretna vozila. Izlazak teretnih vozila pojačan je na GP Bregani.

U prekidu su katamaranske linije na riječkom i splitskom području.

Zimska služba radila je cijelu noć, u pogonu je bilo 208 ekipa koje su na sve važnije ceste izašle pet sati nakon prestanka padalina, odnosno osam sati kasnije na manje ulice, objašnjava šef zagrebačke zimske službe, Hasan Đombić.

Pune ruke posla imao je i HGSS. Noćas su kod Udbine iz mećave spasili trojicu šumskih radnika, a poslijepodne je pronađeno i tijelo starijeg muškarca nedaleko Korenice čiji je nestanak prijavljen jutros, kaže pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.