PISANA SUGLASNOST

Hrvatska odblokirala put Srbije u EU?

01.06.2016 u 12:44

Bionic
Reading

Hrvatska je dala pismenu suglasnost da se nastave pripreme za otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima o pristupanju Srbije Europskoj uniji (EU-u), prenosi portal n1.info vijest Radiotelevizije Srbije, pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu

RTS navodi, javlja n1.info, da se službena odluka očekuje danas na sastanku veleposlanika zemalja članica EU-a. Nizozemsko predsjedništvo stavilo je ovo pitanje na dnevni red očekujući da će o njemu danas biti postignuta suglasnost, poslije intenzivnih kontakata sa Zagrebom.

Europski povjerenik za proširenje EU-a Johannes Hahn rekao je prošli tjedan da je s Hrvatskom pronađeno rješenje za otvaranje Poglavlja 23 i formulacija koja su prihvatljiva i za Hrvatsku.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač jučer je rekao da je Hrvatska osigurala da svi njezini zahtjevi uđu u pregovarački proces Srbije i Europske unije i da se nada da će u lipnju biti postignuta suglasnost svih zemalja članica EU-a da Srbija otvori Poglavlje 23.

Beogradske Večernje novosti pišu da u oblikovanju mjerila za Poglavlja 23 i 24 za Srbiju, hrvatski zahtjevi nisu u Bruxellesu prihvaćeni u formulacijama kako je Zagreb tražio, već su znatno ublaženi i prilagođeni europskoj praksi.