PRAVILA ZA NOVE ČLANICE

Hrvatska nije ni mogla pregovarati o nultoj stopi PDV-a!

27.11.2012 u 14:30

Bionic
Reading

Suprotno napisima u nekim medijima, koji su prozivali Vladu zbog uvođenja jedinstvene stope PDV-a od 25 posto, uz tvrdnje da se to moglo izbjeći, Banski dvori upozoravaju da se o manjoj stopi za pojedine proizvode i usluge naprosto nije niti moglo pregovarati. Naime, Hrvatsku je obvezivala Direktiva 2006/112/EZ kojom nije propisana mogućnost primjene nulte stope za nove države članice

Ministarstvo financija vlade Zorana Milanovića se o ovom pitanju očitovalo danas putem Twittera. Naglašavaju kako se hrvatsko zakonodavstvo mora uskladiti s pravnom stečevinom EU-a, a to znači i s Direktivom 2006/112/EZ.

Ministarstvo financija podsjeća kako su pregovori Hrvatske za članstvo u EU, u vezi Poglavlja 16. 'Porezi' počeli 2006. i da su završeni 30. lipnja 2010. godine.

'Napominjemo da je Pregovaračkim stajalištem RH postavila zahtjev za prijelaznim razdobljem za primjenu stope nula posto za dobra i usluge iz članka 10.a Zakona o porezu na dodanu vrijednost, međutim Europska komisija je u više navrata ukazala na činjenicu da nije moguća primjena nulte stope za nove države članice što potvrđuje i odgovor na podneseni zahtjev, u kojem se navodi da zahtjev za primjenu stope nula posto nije prihvatljiv, budući da bi narušio funkcioniranje
zajedničkoga tržišta tih proizvoda', poručuju iz ministarstva Slavka Linića

Linićevi podsjećaju i kako je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost propisano da se porez na dodanu vrijednost od 1. ožujka 2012. plaća po osnovnoj stopi 25 posto.

Naglašavaju da se uvođenjem više stope poreza na dodanu vrijednost otvorila mogućnost da se uvede i snižena stopa poreza na dodanu vrijednost od 10 posto na proizvode koji služe za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba stanovništva, kao što su jestiva ulja i masti, biljnog i životinjskog podrijetla, dječja hrana i prerađena hrana na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, isporuka vode te bijeli šećer od trske i šećerne repe.

Ministarstvo financija upozorava i da će 1. siječnja 2013. na snagu stupiti odredbe kojima se propisuje snižena
stopa 10 posto za usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima sukladno posebnim propisima što će omogućiti veću konkurentnost hrvatskog turizma u regiji te pridonijeti otvaranju novih radnih mjesta u turističkoj djelatnosti.