JAČANJE KAPACITETA

Hrvatska nabavlja dva protupožarna zrakoplova vrijedna 104 milijuna eura

30.05.2023 u 14:59

Bionic
Reading

Povjerenik Europske komisije za krizno upravljanje Janez Lenarčič uručio je ravnatelju Damiru Trutu odluku o dodjeli sredstava za kupnju dvaju protupožarnih zrakoplova (Canadair) za sudjelovanje Hrvatske u rescEU kapacitetima za gašenje požara iz zraka, tijekom ceremonije obilježavanja desete godišnjice osnutka Koordinacijskog centra za odgovor na izvanredne situacije (ERCC) i početka priprema za protupožarnu sezonu 2023.

Projektom jačanja protupožarnih kapaciteta putem rescEU mehanizma Unije za civilnu zaštitu, Republika Hrvatska jedna je od šest zemalja koja će nabaviti dva protupožarna zrakoplova ukupne vrijednosti 104 milijuna eura, čime će ojačati nacionalne, ali i EU kapacitete te sposobnost gašenja požara otvorenog prostora.

Europski centar za odgovor i koordinaciju (ERCC) operativni je segment Mehanizma civilne zaštite EU-a, koji prati događaje diljem svijeta 24/7 i koordinira napore EU-a u odgovoru na katastrofe. Operativni centar civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite u kontinuiranom je kontaktu s ERCC-om, s ciljem prikupljanja, analize, obrade i distribucije podataka, posebno u aktivnostima pružanja ili primanja međunarodne žurne pomoći u slučajevima katastrofa, javlja HRT.

Uz Hrvatsku je u projekt uključeno još pet mediteranskih država: Portugal, Španjolska, Francuska, Italija i Grčka. Svaka država u sklopu tog projekta dobiva po dva zrakoplova, a Grčka i Španjolska iz svojeg budžeta kupuju još po pet zrakoplova tako, da će ukupna narudžba biti 22 zrakoplova.

Prema planu isporuke zrakoplova, Hrvatska bi dva nova zrakoplova trebala dobiti 2028. I ove godine Republika Hrvatska u rescEU kapacitetima sudjeluje s dva svoja zrakoplova tipa Canadair, pridonoseći tako jačanju sposobnosti gašenja požara otvorenih prostora. Operativne troškove za korištenje zrakoplova sufinancira EK u iznosu od otprilike 1.800.00,00 eura.