PIRATSTVO NA INTERNETU

Hrvatska na 30 mjestu u ilegalnom 'downloadu'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.09.2012 16:41
  • Objavljeno 18.09.2012 u 16:41
download skidanje s interneta

download skidanje s interneta

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Hemera

Hrvatska je na 30. mjestu na popisu zemalja među kojima je ilegalno preuzimanje zaštićenog sadržaja na internetu najraširenije, izvijestio je danas HDS ZAMP, prenoseći podatke analitičke stranice Musicmetric

Musicmetric je proučio učestalost ilegalne razmjene zaštićenog autorskog sadržaja u svijetu, analizirao podatke za posljednjih šest mjeseci te, prema podacima temeljenim na prometu servisa BitTorrent, kreirao liste zemalja s najvećim brojem nedopuštene razmjene zaštićenog autorskog sadržaja, kao i glazbenika te izdanja koja su najčešće preuzimana.

Na listi 50 zemalja s najvećom količinom ilegalnog downloadinga Hrvatska je zauzela 30. mjesto, te 31. mjesto na listi 60 zemalja prema unique downloadu.

S obzirom na broj stanovnika ti podaci jasno ukazuju na raširenost piratstva u našoj zemlji, ističe se u priopćenju ZAMP-a. Upravo zbog toga, tijela državne uprave, udruge i organizacije koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva organiziraju akciju 'Stop krivotvorinama i piratstvu', s ciljem edukacije građana, dodaje se.

S više od 96 milijuna 'downloada' na prvom mjestu je SAD, slijede Velika Britanija, Italija, Kanada, Brazil te niz velikih svjetskih zemalja poput Meksika, Argentine, Indije, Rusije. Na 30. mjestu Hrvatska prednjači među susjednim zemljama, iza nje ostale su Slovenija (na 40. mjestu) i Srbija (44. mjesto).

Prema podacima Musicmetrica, samo u Velikoj Britaniji ilegalna razmjena premašila je 33 milijuna albuma i 10 milijuna singlova.

Album koji je u prvoj polovici ove godine bio najviše na udaru pirata bio je prošlogodišnji Rihannin 'Talk that talk', a slijede ju Billy Van ('The Cardigan'), Adele ('21'), Gotye ('Making Mirrors') i Drake ('Take Care').

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi