NAKON GODIŠNJIH ODMORA

Hrvatska može dobiti dobar resor u Bruxellesu, evo kad će biti predložen kandidat za europskog povjerenika

15.08.2019 u 09:32

Bionic
Reading

Hrvatski kandidat za europskog povjerenika bit će predložen na prvoj sjednici Vlade 22. kolovoza nakon što završe godišnji odmori ministrima i premijeru, piše u četvrtak Jutarnji list.

Ime našeg povjerenika u Europskoj komisiji još se drži u strogoj tajnosti tajnosti a i dalje, piše Jutarnji, najveće šanse ima iskusna HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica. Dnevni list piše da je više izvora iz Vlade i HDZ-a potvrdilo da se u tom smislu ništa nije promijenilo, nego svi očekuju da sam premijer Andrej Plenković to prelomi, iako se ne isključuje ni mogućnost da to na kraju bude i netko drugi, ovisno o resoru o kojem premijer pregovara s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen.

Kako su Jutarnjem rekli u Vladi, na razgovorima s predsjednicom EK-a u Zagrebu premijer Plenković je rekao da Hrvatska ima više dobrih kandidata koji bi mogli preuzeti neki od resora, a budući da Plenković ima dobre odnose s von der Leyen, u Zagrebu očekuju da će dobiti dobar resor.

Nakon Vlade odmah se s tim imenom ide na Odbor za europske poslove Sabora. Kada to prođe, premijer šalje pismo predsjednici EK-a (rok je do 26. kolovoza), a u procesu saslušanja kandidata u Europskom parlamentu gledaju se resori za koje se možemo izboriti.

  • +13
Ursula von der Leyen i Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

S obzirom na to da Hrvatska bolje kotira nego prije pet godina, možemo se dobro pozicionirati i dobiti dobar resor, rekao je za Jutarnji list izvor iz Banskih dvora.

Uz predlaganje povjerenika, Vladu u prvim tjednima nakon završetka godišnjih odmora očekuju i pregovori sa sindikatima oko zahtjeva za povećanje plaća, te razgovori oko porezne i mirovinske reforme, navodi dnevnik.