PRESUDA U STRASBOURGU

Hrvatska kriva za ubojstvo majke i bebe jer ih nije zaštitila

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu ovih je dana presudio da Hrvatska nije učinila dovoljno kako bi zaštitila život Mignon i njezine jednogodišnje kćeri Vanese Tomašić, koje je 2006. ubio otac djevojčice

Prema presudi, Hrvatska je obitelji Tomašić dužna isplatiti oko 40.000 eura za naknadu štete.
Mignon Tomašić i njihovu jednogodišnju kćer Vanesu 15. kolovoza 2006. pred obiteljskom kućom u Slakovcima ubio je njezin bivši nevjenčani suprug Mladen Mesarić, a zatim je i sebi oduzeo život, piše Slobodna Dalmacija.

Tomašić i Mesarić vezu su prekinuli nedugo nakon rođenje kćeri. Naime Mesarić je često prijetio nevjenčanoj supruzi, tvrdio je da ima bombu i da će ubiti nju i bebu.
Mignon Tomašić prijavila je prijetnje, a početkom veljače 2006. Općinski sud u Čakovcu pokrenuo je protiv Mesarića postupak. Vještačenjem je utvrđeno da boluje od poremećaja ličnosti te da postoji vjerojatnost ponavljanja kaznenog djela.

Stoga mu je, uz zatvorsku kaznu, propisana mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koju je trebao nastaviti i nakon odsluženja zatvorske kazne. No, Županijski sud u Čakovcu presudu je preinačio i trajanje psihijatrijskog liječenja skratio do kraja izvršenja kazne.
Nakon pet mjeseci zatvora, u srpnju 2006, Mesarić se našao na slobodi, bez obveze daljnjeg liječenja. Obitelj Tomašić nitko od nadležnih nije ni obavijestio o tome da je nasilnik izašao iz zatvora.

Tragedija se dogodila 15. kolovoza, a odvjetnica Ines Bojić početkom listopada u ime obitelji podnosi tužbu Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, jer je Državno odvjetništvo odbilo mirnim putem nadoknaditi štetu obitelji Tomašić.
'Država nije ispunila obveze kako bi zaštitila njihove živote, a s druge strane nije provela istragu o mogućoj odgovornosti nadležnih tijela, koja proizlazi iz njihovih propusta', kaže odvjetnica Bojić.

Unatoč izrečenoj obveznoj mjeri psihijatrijskog liječenja Mladena Mesarića, ističe Bojić, iz dokumenata koje je Vlada dostavila sudu u Strasbourgu proizlazi da psihoterapija nije provedena ni u vrijeme dok je boravio u zatvoru.

Također, prigodom puštanja na slobodu nije procijenjeno Mesarićevo psihičko stanje, a ništa nije poduzeto ni da ga se spriječi u realizaciji prijetnji.
Bojić naglašava kako je u ovom slučaju ključna upravo kritika cjelokupnom pravnom sustavu. Napominje i da je odluka donesena jednoglasno te da je sud pokazao veliki senzibilitet. Tijekom postupka, zaključuje odvjetnica, Vlada nije dala dostatne argumente kako bi dokazala da pravni sustav funkcionira.