skoro svi ga već imaju

Hrvatska je napokon korak bliže svemiru: 40 stručnjaka radi na našem prvom satelitu Perun 1

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 25.10.2020 22:50
  • Objavljeno 25.10.2020 u 22:50
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Fantulin/PIXSELL

Uskoro bi se u nebo mogla vinuti raketa koja bi u svemir poslala Perun 1 - prvi hrvatski satelit. Na njemu već dvije godine radi 40 stručnjaka

''Za mene je ovaj projekt ostvarenje mog dječačkog sna. U ruci držim 3D model satelita kojeg smo mi dizajnirali i 3D printali. On je veličine trenutno 10 puta 10 puta 10 centimetara, a u stvarnosti kada ga napravimo bit će veličine 10 puta 10 puta 20 centimetara i težit će otprilike 1 kilogram'', izjavio je za RTL Matija Makoter, student na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Prema ovom modelu kućište od aluminija izradit će tvrtka u Rijeci. A na svaku stranicu će se ugraditi i keramički solarni paneli visoke toplinske izdrživosti. Uskoro se očekuje i izgradnja zemaljske stanice u okolici Rijeke.

''Preko nje će se slati podaci, naprimjer naredbe kada je potrebno samouništenje satelita nakon što završi misija i isto tako će se koristiti za preuzimanje podataka'', pojasnio je Filip Kisić, student programskog inženjerstva na Visokom učilištu Algebra.

Lansiranje satelita predviđa se najkasnije 2023. A iza svega stoji ovaj čovjek koji je vjerovao da Hrvatska može ostaviti svoj trag u svemiru.

''Satelit, to je, kako ja kažem, ulaznica u svemirski klub. Taj satelit ima svoju kameru, znači da ima neku svrhu, da nije samo kao prvi Sputnik da samo bi-bi-bi-bi šalje ne, telemetriju, nego da eventualno pošalje i sliku'', rekao je Slobodan Danko Bosanac, fizičar i predsjednik u Adria Aerospace Association.

Projekt vrijedan oko milijun i 200 tisuća kuna prepoznale su i mnoge domaće tvrtke te uvelike pripomogle donacijama komponenti. Ipak je prvenstveno riječ o edukativnoj svrsi.

''Ono što je jako važno da bi se zemaljska stanica povezala sa školama, da oni mogu isto upravljati satelitom. To se naruči termin ne znam, mi bi htjeli 10 minuta, 5 minuta imati vezu sa satelitom, kontrolirati kameru i tako dalje...da se uče!'', izjavio je Bosanac.

Lansiranje rakete zajedno sa još četerdesetak stranih satelita, hrvatski Perun će koštati još dodatnih milijun kuna, a odvit će se najvjerojatnije u Nizozemskoj. Bolje ikad - nego nikad tvrdi naš poznati edukator.

''Naše stanje je jako žalosno jer članica Europske Unije, mi smo zapravo zadnja, jedina članica koja nije lansirala svoj satelit. Evo recimo uzmimo naše susjede kao što su Mađarska, Bugarska, Rumunjska, Češka, Slovačka... to su sve zemlje koje ne samo da su lansirale to jest napravile prve satelite nego već sudjeluju svojim projektima sa europskom Svemirskom agencijom'', izjavio je Ante Radonić, edukator i popularizator svemirskih istraživanja.

A tu su i dva slovenska satelita.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!