POVJERENIK FUELE:

'Hrvatska je dokaz Balkanu da se reforme isplate'

26.11.2012 u 12:35

Bionic
Reading

Povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele nalazi se u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj gdje će se susresti s nizom visokih državnih dužnosnika i prekontrolirati dinamiku ispunjavanja 10 žurnih točaka iz procesa monitoringa kako bi u previđenom roku ušla u Europsku uniju

Fuele je na otvaranju 4. Foruma civilnoga društva zapadnoga Balkana govorio o regiji i procesu pridruživanja Europskoj uniji i pri tom rekao kako je Hrvatska gotovo usklađena s europskom pravnom stečevinom. 'Hrvatska ima još neke zadatke prije pristupanja, ali mi smo uvjereni da će ih Hrvatska na vrijeme napraviti', poručio je povjerenik Štefan Fuele. On je naglasio i da je hrvatsko pristupanje važno za cijelu regiju jer njeno pristupanje je dokaz da se reforme isplate.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je novinarima kazala da Hrvatska ima definiranih deset točaka, od čega su tri već apsolvirane. 'Očekujemo da ćemo imati negdje šest-sedam završenih točaka do konca godine. Sve ostale bi trebale biti dovršene do 31. siječnja osim izgradnje prijelaza kod Neuma', objasnila je ministrica Pusić. Ti prijelazi, nastavila je dalje, bit će gotovi 1. travnja. 'Ostale točke će biti dovršene do 31. siječnja jer Komisija planira negdje u drugoj polovici trećeg mjeseca prirediti završno monitoring izvješće temeljem kojeg će neke zemlje dovršiti proces ratifikacije, zato je važno da bude što ranije', zaključila je Pusić.
Prethodno se Fuele sastao s predsjednikom Ivom Josipovićem

'Mislim da je Hrvatska na dobrom putu. Vrlo sam uvjeren u predanost Hrvatske tome da se posveti preostalim pitanjima koja smo naglasili u posljednjem Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu', rekao je Fuele nakon sastanka s Josipovićem. Također je izrazio uvjerenje da će zemlje članice EU-a okončati ratifikacijski proces do 1. srpnja.

On je ocijenio sastanak s predsjednikom vrlo dobrim i rekao je da su bili usredotočeni na dva pitanja. Prvo je bilo, nastavio je, osigurati da se uspješna priča Hrvatske nastavi do 1. srpnja i nakon 1. srpnja iduće godine. 'To je dobro za građane Hrvatske i također je dobro za građane regije', rekao je Fuele.

'Jako se veselim zaželjeti dobrodošlicu Hrvatskoj u Europsku uniju 1. srpnja', rekao je Fuele.

Predsjednik Josipović
rekao je novinarima da je s Fueleom razgovarao o pristupanju Hrvatske Uniji, o zadaćama koje još treba ispuniti do ulaska u članstvo te o stanju u regiji i potrebi da se u regiji stvori jedna dobra atmosfera.

'Zajednički interes, i europski i hrvatski i cijele regije, jest promicanje mira, suradnje, europejstva', istaknuo je Josipović.

'Razgovarali smo o pojedinim točkama i moj je dojam da Hrvatska ide dobrim putem i povjerenik je, nadam se, dijelio isto mišljenje. Naravno, pritom uvijek moramo voditi računa da priča nije nikada do kraja završena i da do kraja procesa s punom ozbiljnošću moramo raditi s jedne strane na izvršenju ovih zadaća o kojima je bilo riječi i na širenju europske atmosfere u cijeloj regiji', kazao je on.