OSTAO BEZ DRŽAVLJANSTVA

Hrvatska izručila ubojicu četničkog zapovjednika

Bionic
Reading

Tridesetšestogodišnji Slaviša Malešević, državljanin BiH iz Prnjavora koji se više od godinu i pol dana nalazio u ekstradicijskom pritvoru, izručen je u srijedu iz splitskog zatvora na Bilicama u Republiku Srpsku gdje ga čeka suđenje za ubojstvo srpskog oficira Duška Zorića počinjeno još 1993. godine

Malešević, koji je izručen u banjalučki zatvor, žestoko se protivio izručenju i želio je ostati u Hrvatskoj, te se nadao da će mu se ovdje suditi. Iscrpio je sve pravne lijekove. Žalio se Vrhovnom i Ustavnom sudu koji su, međutim, odbili žalbe njegovih odvjetnika. Tražio je i azil u Hrvatskoj gdje se u međuvremenu oženio i ima dvoje djece, ali je i taj njegov zahtjev odbijen.

Zatražio je i hrvatsko državljanstvo koje je u postupku, ali to nije odlagalo odluku o izručenju. Ostalo je samo da ministar pravosuđa donese rješenje o njegovu izručenju koje se dogodilo nekidan.

Malešević je u kolovozu 1993. u Prijedoru u kafiću kao 19-godišnji ročnik nakon svađe hicem iz pištolja ubio Zorića, zapovjednika četničke postrojbe 'Vukovi s Vučjaka'. Da bi se spasio od osvete, preplivao je Savu i predao se Hrvatskoj vojsci. Nije se htio vratiti u Republiku Srpsku, a u Hrvatskoj je upoznao sadašnju suprugu s kojom ima dvoje djece. Njegova supruga vjeruje da mu je život nakon izručenja u opasnosti. Boji se da će Slaviša 'nestati bez traga', kao što je nestao očevidac ubojstva, piše Slobodna Dalmacija.