PREGOVORI S EU

Hrvatska i još četiri članice blokiraju otvaranje poglavlja Srbiji

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 11.12.2017 19:55
  • Objavljeno 11.12.2017 u 19:55
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Iako je za otvaranje Srbija pripremila još jedno poglavlje, ono neće biti otvoreno, jer je pet članica Europske unije, među njima i Hrvatska, imalo zamjerke na tijek reformi, posebno na polju vladavine prava, suzbijanja korupcije i reforme pravosuđa, piše N1

Članice Europske unije, kako navodi dopisnik Bete iz Bruxellesa, usuglasile su se da je za sada, u očekivanju daljnjeg napretka u reformama u Srbiji, 'dovoljno da se otvore dva poglavlja'. 

'Švedska, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Hrvatska su procijenile da za sada ovo treće poglavlje ne treba biti otvoreno. U biti riječ je o zahtjevu, o procjeni da treba još sačekati da Srbija poradi na boljem djelovanju pravne države, dakle uvođenju zakona, neovisnosti pravosuđa, djelotvornosti pravosudnih institucija i bitki protiv korupcije', navodi dopisnik agencije Beta Bruxellesa.

Ministrica pravosuđa Srbije, javlja N1, priznaje da postoje problemi, ali kaže da otvaranje novih poglavlja pokazuje da su reformski koraci koje je Beograd poduzeo bili zadovoljavajući. 

'Da je nedostatak reformi u području pravosuđa bio kočnica za otvaranje većeg broja poglavlja, vjerujem da danas ne bismo imali ni otvaranje ova dva poglavlja. Ne bježimo od toga da postoji zastoj s određenim aktivnostima, ali upravo to je razlog zašto će se raditi na reviziji akcijskog plana i vjerujem da ćemo u 2018. sve one aktivnosti koje smo imali s kašnjenjem u ovoj godini ispuniti u naredna dva kvartala sljedeće godine', kaže ministrica pravosuđa Nela Kuburović.

Uz prethodnih 10, Srbija otvara poglavlje 6 - prava poslovnih društava i 30 - ekonomski odnosi s inozemstvom. To, međutim, kako smatraju u vladi, bar za sada neće utjecati na sporazume o slobodnoj trgovini koje Srbija ima s Rusijom, Kinom i Turskom, koji se u nekim članovima ne podudaraju sa zakonodavstvom Unije.

  • +16
  • +13

Sva lica Aleksandra Vučića

Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

'Do trenutka dok ne budemo postali članica EU-a, da u svakom slučaju sve ono što je dobro i u interesu Srbije, a odnosi se na ekonomiju i rast izvoza, ili prije svega višeg BDP-a, moramo naći način da to i koristimo', smatra ministrica infrastrukture Zorana Mihajlović.

Treće poglavlje koje je Srbija mogla otvoriti je 33, a se odnosi na financijske i proračunske odrednice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!