NAJBOLJI SUSJEDI

Hrvatska i Italija potpisale Memorandum o suradnji

12.01.2009 u 14:53

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i vođa talijanske diplomacije Franco Frattini potpisali su u ponedjeljak u Zagrebu Memorandum o suradnji Vlade RH i talijanske Vlade koji će biti okvir suradnje dviju država na svim područjima

'Taj memorandum je dokument koji vrlo široko određuje naše odnose i otvara mogućnost svekolike suradnje', ocijenio je ministar Jandroković na zajedničkoj konferenciji za novinare s talijanskim kolegom.

Memorandumom predviđa uspostavu koordinacijskog odbora sastavljena od svih resornih ministara dviju zemalja koji će se sastajati jednom na godinu, a prvi sastanak će se održati, najavio je Jandroković, u svibnju ove godine u Rimu.

Jandroković je odnose dviju zemalja ocijenio 'savezničkim i partnerskim'. Gospodarska je suradnja 'izvrsna', istaknuo je i dodao da je Italija najveći trgovinski partner i jedan od najvećih ulagača u Hrvatskoj.

'Odnosi dviju država su odlični i Italija će i dalje ulagati u Hrvatskoj', rekao je novinarima ministar Frattini, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Naglasio je kako je vrlo važno pojednostavniti proceduru za strane ulagače, a kao važna područja suradnje naveo je infrastrukturu, energetiku, gospodarstvo i trgovinu.

Također je najavio inicijativu za uspostavu razvojnog centra na Jadranu koji će također biti osobit poticaj gospodarskoj suradnji dviju zemalja i promicanju zajedničkih interesa.