PROMAKNUĆA U HV-U

Hrvatska i dalje bez generalice

27.05.2010 u 18:41

Bionic
Reading

U prigodi Dana Oružanih snaga (OS) i Dana Hrvatske kopnene vojske, 28. svibnja, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS i ministra obrane, redovno i izvanredno promaknuo je 152 pripadnica i pripadnika OS RH, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika RH

Hrvatska je i ovoga puta ostala bez generalice, iako je predsjednik Ivo Josipović još u ožujku govorio kako je sramotno što nemamo nijednu generalicu. Predsjedničko obećanje da ćemo dobiti prvu generalicu morat ćemo čekati do druge prilike.

Od ukupnog broja promaknutih časnika 16 je žena, što je 12,2 posto ukupnog broja imenovanih.
Hrvatska vojska je tako dobila još jednu brigadirku, Đurđicu Herc Barić, što je najviši časnički čin.
Brigadir Vlado Šindler je redovno promaknut u čin brigadnog generala.

Kapetan fregate Drago Perić redovno je promaknut u čin kapetana bojnog broda, a pukovnici Ivica Matešić, Stipo Semren, Darko Brajković, Siniša Šimićev, Mirko Stošić, Marko Miličević, Dražen Smiljanić i Mato Hucaluk u čin brigadira. Pukovnik Vinko Begović izvanredno je promaknut u čin brigadira.

Redovno su promaknuti: dva kapetana korvete u čin kapetana fregate, četiri bojnice i 14 bojnika u čin pukovnice i pukovnika, dva poručnika bojnog broda u čin kapetana korvete, dvije satnice i 20 satnika u čin bojnice i bojnika, jedan poručnik fregate u čin poručnika bojnog broda, dvije natporučnice i 35 natporučnika u čin satnice i satnika, jedna poručnica korvete i četiri poručnika korvete u čin poručnice fregate i poručnika fregate, pet poručnica u čin natporučnice i 39 poručnika u čin natporučnika.

Izvanredno su promaknuti: jedan bojnik u čin pukovnika, jedna satnica i i jedan satnik u čin bojnice i bojnika, dva natporučnika u čin satnika i dva poručnika u čin natporučnika. Dodijeljen je jedan čin poručnice i tri čina poručnika.

Na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS i ministra obrane, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović je za natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvalio bojnika Romea Horvata.