DOBRE VIJESTI

Hrvatska i Češka s najvećim rastom stope slobodnih radnih mjesta u EU

17.09.2015 u 08:37

Bionic
Reading

Hrvatska je, uz Češku, ponovno prednjačila među zemljama Europske unije rastom stope slobodnih radnih mjesta u drugom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko tromjesečje, pokazuje izvješće europskog ureda za statistiku

Eurostat je ponovo izdvojio Hrvatsku među zemljama Europske unije s najvećim povećanjem sezonski neprilagođene stope slobodnih radnih mjesta u drugom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje, za pola postotnog boda, na ukupno 1,5 posto.

Istu je stopu slobodnih radnih mjesta Hrvatska, prema podacima Eurostata, bilježila i u prethodnom tromjesečju, dok je u posljednja tri mjeseca 2014. iznosila 0,6 posto.

Među zemljama članicama najveći je skok stope slobodnih rasta u drugom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje zabilježila Češka, za 1,1 postotni bod, na ukupno 2,3 posto.

U drugom su tromjesečju, uz Češku i Hrvatsku, izrazitije povećanje stope slobodnih radnih mjesta bilježile i Belgija, Luksemburg i Nizozemska, za po 0,3 postotnog boda.

Najvišu stopu slobodnih radnih mjesta među članicama EU bilježile su u drugom tromjesečju Belgija i Njemačka, od 2,7 posto. Slijedi Velika Britanija s 2,5 posto, te Češka s 2,3 posto.

Najniže stope slobodnih radnih mjesta bilježile su pak Latvija, 0,5 posto, Poljska, 0,6 posto, i Portugal.

Ta stopa iskazuje udio slobodnih radnih mjesta u ukupnom broju radnih mjesta i pokazatelj je usklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada. Viša stopa signalizira nepokrivenu potražnju, a manja viši stupanj usklađenosti ponude i potražnje.

Na razini EU28 i eurozoni sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta iznosila je u drugom tromjesečju 1,7 posto, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodna tri mjeseca.