borba protiv covid-19

Hrvatska donirala AstraZenecino cjepivo Bosni i Hercegovini

07.06.2021 u 14:39

Bionic
Reading

Hrvatska je donirala 30.000 doza AstraZenecina cjepiva Bosni i Hercegovini, objavio je u ponedjeljak potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Hrvatska je Bosni i Hercegovini donirala 30.000 doza cjepiva AstraZenece pomogavši joj tako u borbi protiv covid pandemije, a tim povodom Božinović je u ponedjeljak u službeni posjet primio ministricu civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicu Gudeljević.

Donacija se temelji na Odluci Vlade Republike Hrvatske o upućivanju humanitarne pomoći susjednim zemljama; BiH, Crnoj Gori i Republici Kosovu.

Nakon sastanka, Gudeljević je na konferenciji za medije najavila da će "ovo cjepivo biti raspoređeno na način da će 15 tisuća doza ići sveučilišnoj klinici u Mostaru, a ostalih 15 tisuća doza će se rasporediti na ostatak Bosne i Hercegovine".

Božinović se nadovezao kazavši da "nema separatnih rješenja kad govorimo o borbi protiv covida, ne može niti jedna država imati taj luksuz da se sama bori i izbori jer ovo je globalna pandemija".

Europska unija i njezine države članice surađuju kako bi zemljama u susjedstvu pomogle na zdravstvenom, socijalnom i gospodarskom planu, a da bi se ostvario cilj globalne solidarnosti, EU je uspostavio mehanizam COVAX za isporuku i distribuciju cjepiva trećim zemljama.

Europska unija je "možda i među najvećim donatorima cjepiva kroz sustav COVAX-a, a obveza koja je preuzeta na globalnoj razini je nekih 2,2 milijarde cjepiva tijekom 2021. godine", istaknuo je Božinović.