JANDROKOVIĆ U ISTANBULU

Hrvatska će povećati pomoć nerazvijenim zemljama

10.05.2011 u 13:39

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u utorak u Istanbulu na 4. konferenciji Ujedinjenih naroda o najmanje razvijenim zemljama, na kojoj Hrvatska sudjeluje kao zemlja donator i zemlja koja snažno zagovara međunarodnu pomoć nerazvijenim zemljama, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija

Na konferenciji su razmotreni rezultati 10-godišnjeg akcijskog plana za najmanje razvijene zemlje, usvojenog na konferenciji održanoj 2001. godine, u Bruxellesu. Raspravljalo se i o novim mjerama i strategijama za održivi razvoj najmanje razvijenih zemalja u idućem desetljeću.

Ministar Jandroković u svom je izlaganju izrazio zadovoljstvo održavanjem konferencije, kazavši kako ona predstavlja nastavak globalnih napora koji se poduzimaju kako bi se opći društveno-politički razvoj u najmanje razvijenim zemljama ubrzao, priopćio je MVPEI.

Založio se za dodatno jačanje napora, budući da se situacija u mnogim zemljama nije poboljšala usprkos svim poduzetim mjerama, nego se dodatno i pogoršala. Osim toga, broj najmanje razvijenih zemalja udvostručio se tijekom posljednjih 40 godina, otkako je ustrojena ova grupa, pa ih je sada 48.

Ministar Jandroković istaknuo je da pomoć može biti svrhovita jedino ako je prate opće društvene demokratske reformama kojima je cilj jačanje institucija vlasti, vladavina prava i poštivanje ljudskih prava.

Podsjetio je pritom i na broj mirovnih misija i misija usmjerenih na izgradnju mira u kojima u okviru Ujedinjenih naroda, Europske unije i NATO-a sudjeluju i hrvatske vojne i civilne osobe te dodao kako je namjera hrvatskih vlasti kontinuirano, na godišnjoj razini, povećavati ukupan iznos razvojne pomoći. Prema najmanje razvijenim zemljama posebna će se pritom pozornost posvećivati obrazovnim i zdravstvenim razvojnim programima.

Tijekom jutra ministar Jandroković imao je i intervju za turski CNN o završnici hrvatskog pregovaračkog procesa, a tijekom popodneva održat će više bilateralnih sastanaka s ministrima zemalja članica Europske unije, dodaje se u priopćenju.