sastanak s državnim tajnikom

Hrvatska će poduprijeti udrugu hrvatskih logoraša iz BiH i povezivanje s RH

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 12.10.2021 13:02
  • Objavljeno 12.10.2021 u 13:02
Zvonko Milas

Zvonko Milas

Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanović/PIXSELL

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas najavio je potporu udruzi Hrvatskih logoraša iz BiH i pozvao ih je da se povežu s kolegama iz Hrvatske kako bi mogli koristiti njihova iskustva u ostvarivanju prava.

Kako je priopćeno iz Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH, njihov predsjednik Miroslav Zelić susreo se s državnim tajnikom Milasom. Tijekom susreta je istaknuto da je ta udruga je u Bosni i Hercegovini dobila status krovne udruge Domovinskoga rata. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske iskazao je potporu radu Hrvatske udruge logoraša u BiH kao jedne od temeljnih braniteljskih udruga u BiH. Pri tome ih je pozvao da apliciraju na programe potpore Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Posebno je naglasio važnost povezivanja logoraša iz BiH i Hrvatske. "Vaše traume su identične i bilo bi dobro da se međusobno uvežete jer imate puno toga zajedničkog, od pripadnosti istom hrvatskom narodu do bolnih iskustava koje ste proživjeli u logorima od mojeg rodnog Vukovara do Bugojna“, rekao je državni tajnik Milas.

Tijekom razgovora predsjednik Udruge logoraša Domovinskog rata u BiH Miroslav Zelić istaknuo je kako su hrvatski logoraši u BiH bili nepravedno zapostavljali proteklih godina.

"Cilj nam je da se zna kako su brojni Hrvati u BiH prošli strahote bošnjačkih i srpskih logora, od kojih je vojska koja sebe naziva Armijom BiH imala najviše logora i mjesta zatočenja za Hrvate, oko 320, a samo u Bugojnu bilo je ih 55", rekao je Zelić.

On je izrazio očekivanje da će odgovorni za zločine i nestanak hrvatskih logoraša biti procesuirani, a da hrvatski logoraši dobiju primjeren status.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!