PROPALI PROJEKT

Hrvatska će plaćati penale zbog obnove fasada?

14.07.2014 u 20:56

Bionic
Reading

Sjećate se projekta energetske obnove fasada zgrada u državnom vlasništvu? Vlada se njime hvalila kao jednom od perjanica za pokretanje gospodarstva i punjenje proračuna. E pa, i taj je projekt - propao! Hrvatska bi zbog toga mogla platiti desetke tisuća eura penala Europskoj uniji, i to na dnevnoj bazi, jer opet nismo ispunili dogovoreno, piše Dnevnik.hr

Energetska obnova fasada zapinje svugdje. APN je objavio 15 natječaja za 22 zgrade, ali nijedan ugovor nije potpisan. 'Ukoliko se ne ispuni 3 posto, zasigurno ćemo plaćati penale. Tu nema nekog drugog rješenja. Ali stvar je u tome da je ovaj program usvojila Vlada, program su usvojila sva ministarstva, znale su se sve posljedice tog programa, znali su se uvjeti kako se ulazi u program', rekla je za Dnevnik Nove TVAna Pavičić Kaselj, bivša pomoćnica ministra graditeljstva.

Institucije očito nisu shvatile važnost svega toga i obveza prema Uniji. 'Koju poruku šaljemo poduzetnicima koji se javljaju na natječaje time da dvije godine odugovlačimo s potpisivanjem ugovora? Šaljemo jedino poruku da ne posluju s državom. A to nije ideja', dodaje Pavičić Kaselj.

Fond za zaštitu okoliša osigurao je 30 milijuna kuna, iduće 55 milijuna, a 2016. - 75 milijuna kuna. 'No za sada još nema projekata u realizaciji, a nadajmo se da će kolege ubrzano do kraja godine realizirati nešto', kaže Sven Muller, direktor Fonda.

Ministri uvjeravaju da sve ide svojim tijekom. 'Imamo iskustva drugih država koje su bile puno tromije', rekla je Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja.

'Mislim da ne prijete nikakvi penali. Nije to nikakav bauk. Do kraja godine ćemo imati dosta toga ugovoreno. Bilo je dosta problema s Ministarstvom pravosuđa - unutar Vlade - s regulativom koja je toliko komplicirana da ljudi nisu shvatili što se treba, što se mora napraviti', objašnjava Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva.

Cilj je 100 objekata na godinu. Još nijedan ugovor nije potpisan.