'ON JE PONOS ČOVJEČANSTVA'

Hrvatska će Mandelu ispratiti zastavama na pola koplja

12.12.2013 u 15:45

Bionic
Reading

Vlada je odlučila da se u nedjelju, na dan pogreba Nelsona Mandele, bivšeg predsjednika Republike Južne Afrike, na svim zgradama državne uprave spuste zastave Republike Hrvatske i Europske unije na pola koplja. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić objasnila je zašto su se odlučili na takvu gestu

Potpredsjednica Vlade i ministrica Vesna Pusić podsjetila je ministre da je Nelson Mandela, prvi predsjednik slobodne Južnoafričke Republike, proveo tridesetak godina svojih najproduktivnijih godina u zatvoru kao politički zatvorenik.

'Tu su barem četiri stvari koje su ga istaknule u suvremenoj povijesti svijeta, a prva je način na koji je vodio tranziciju Južne Afrike iz podijeljenog društva, možda jednog od najokrutnijih režima na svijetu aparthejda ili rasne segregacije. Tranziciju koja je vrlo lako mogla završiti kao Sirija ili neke od tragičnijih situacija u svijetu, a koja je završila činjenicom da je JAR to proveo mirno i pretvorio se u najuspješniju zemlju Afrike', kazala je Pusić.

Smatra da je Mandela stabilizirao društvo kroz, između ostalog, i instrument komisija za istinu koje je uveo neposredno nakon tranzicije iz aparthejda. 'Ostvario je pobjedu nad rasizmom i konačno - mir. Mandela je osoba kojoj u našoj suvremenosti nema ravne i po tome je uzor javnog djelovanja na dobrobit ljudi, ne samo svoje zemlje nego i općenito. Svakako je ponos JAR-a i afričkog kontinenta, ali i najbolje nasljeđe koje mi kao ljudska vrsta imamo u suvremenosti. S tog stanovišta, Mandela je ponos čovječanstva općenito', rekla je Pusić.