izlazimo na izbore

[FOTO] Hrvatska bira usred epidemije: Građani zaokružuju svoje kandidate na gotovo 7 tisuća biračkih mjesta

05.07.2020 u 08:14

Bionic
Reading

Gotovo tri milijuna i 860 tisuća birača u Hrvatskoj i inozemstvu izlazi danas na izbore na kojima će odabrati tko će ih sljedeće četiri godine zastupati u 10. sazivu Hrvatskog sabora

Birači, kao i svaki put, na izbore izlaze od 7 do 19 sati, kada se zatvaraju birališta, a svoj glas će moći dati na gotovo sedam tisuća biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu.

Prema zaključenom popisu birača, na ovim izborima pravo glasa imat će gotovo tri milijuna i 860 tisuća građana u Hrvatskoj te u 42 države u ostatku svijeta.

Svi oni birat će 151 zastupnika u 10. saziv Sabora, od čega će ih 140 birati birači u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj. Tri zastupnika tzv. dijaspore biraju se u 11. izbornoj jedinici, dok osam zastupnika nacionalnih manjina biraju oni koji su se do dana izbora izjasnili kao pripadnici nacionalne manjine, a svoje kandidate biraju u 12. izbornoj jedinici.

Birači će na izbor sveukupno imati čak 192 liste s 2669 kandidata, najviše u posljednja dva izborna ciklusa.

Broj lista po izbornim jedinicama nije isti - kreće se od 13 u 5. do 22 u 7. izbornoj jedinici. Na izbornim listama žena je 41 posto, a prosječna dob kandidata je 48,6 godina. U 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam zastupnika biraju nacionalne manjine, 17 je kandidata.

Ovi izbori provodit će se u specifičnoj situaciji epidemije koronavirusa i pod strogim epidemiološkim mjerama, a netom prije izbora objavljeno je da će na njima moći glasati i oni koji su pozitivni na koronavirus i to putem osobe od povjerenja.

  • +63
Otvorena birališta u Republici Hrvatskoj za parlamentarne izbore Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Iako u subotu navečer DIP nije imao podatak o tome koliko se zaraženih prijavilo da želi glasati, imali su brojku od 540 onih u samoizolaciji koji su izrazili želju da žele glasati. I oni, kao i zaraženi, ne smiju izaći na biralište, već će članovi biračkih odbora doći do njihovog doma. I dok će zaraženi glasati putem osobe od povjerenja, koja će u njihovo ime zaokružiti listu na listiću, osobe u samoizolaciji glasat će na vratima svog doma te će zaokružiti ime na listiću.

Kako glasati?

Birači će glasati tako da će na biračkom listiću zaokružiti broj ispred imena liste koju preferiraju. No na parlamentarnim izborima birači mogu iskoristiti i preferencijalni glas, na način da zaokruže broj ispred imena jednog kandidata na određenoj listi.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Posebna pravila vrijedit će i na samim biralištima. Članovi biračkih odbora morat će držati razmak od metra i pol, obvezno nositi maske, a preporučeno im je i nošenje rukavica te redovita dezinfekcija ruku.

  • +282
Milan Bandić među prvima obavio svoju građansku dužnost Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Birači će kod ulaska na biralište morati dezinficirati ruke, a preporučuje im se i nošenje maski te da ponesu svoju kemijsku olovku pomoću koje će glasati. Jednako tako, preporučuje se da u prostoriju ulaze jedan po jedan, poštujući pritom razmak od metar i pol.

Nakon zatvaranja birališta u 19 sati bit će objavljene i prve izlazne ankete u medijima jer do tada još uvijek traje šutnja koja je započela u subotu u ponoć. Državno izborno povjerenstvo prve će rezultate početi objavljivati oko 21 sat i nadopunjavati ih svakih 15 minuta.