izvor iz europske komisije

Hrvatska bi u rujnu mogla povlačiti novi novac iz EU fondova

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 09.05.2022 19:45
  • Objavljeno 09.05.2022 u 19:45
Nataša Tramišak

Nataša Tramišak

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Hrvatska bi u rujnu mogla s Europskom komisijom potpisati Strateški sporazum, dokument neophodan kako bi zemlja počela povlačiti novac iz europskih fondova za razdoblje od 2021. do 2027. godine

“To će najvjerojatnije biti u rujnu”, rekao je u ponedjeljak izvor iz Europske komisije za Hinu.

Hrvatska ministrica europskih fondova Nataša Tramišak rekla je u ožujku tijekom Kohezijskog foruma u Bruxellesu da bi Europska komisija mogla odobriti Strateški sporazum u razdoblju "između srpnja i rujna".

U Strateškom sporazumu će biti popis sektora koje Hrvatska želi financirati u tom novom razdoblju, a među najvećim projektima trebala bi biti modernizacija željeznice.

Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, kohezijskom politikom nastoji smanjiti nejednakosti među dijelovima EU-a.

Prethodno financijsko razdoblje u kojem je 27 zemalja povlačilo novac iz europskih fondova u tu svrhu je završilo, a novo od 2021. do 2027. još nije počelo osim za četiri zemlje.

Grčka je prva, još 29. srpnja 2021., usuglasila s Europskom komisijom svoj dokument s popisom sektora koje želi financirati u tom novom razdoblju. To su zatim ove godine postigle Njemačka (19. travnja), Litva (22. travnja) te Austrija (2.svibnja).

Zemlje će moći dio tih sredstava koristiti za zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine, kojih je u Hrvatsku stiglo oko 17.000.

Hrvatska iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda može povući 6,3 milijarde eura a iz Europskog socijalnog fonda 2 milijarde eura.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!