ZELENA TRANZICIJA

U industrijsku tranziciju tri naše regije uložit će se 506 milijuna eura

  • Autor: L. Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 29.04.2022 12:54
  • Objavljeno 29.04.2022 u 12:54
Nataša Tramišak

Nataša Tramišak

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Panonska Hrvatska, Sjeverna i Jadranska Hrvatska dobit će odvojenu alokaciju sredstava u iznosu od 506 milijuna eura za daljnja ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju gospodarstva, najavila je u petak ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak otvarajući Konferenciju o industrijskoj tranziciji hrvatskih regija održanoj na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti

Naime, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije još je u prosincu 2020. započelo proces industrijske tranzicije NUTS 2 regija, u koji su uključene Jadranska, Sjeverna i Panonska Hrvatska. Te regije su, naime, znatno ispod prosjeka razvijenosti EU te imaju potencijal za jačanje konkurentnosti koristeći šanse koje nude globalni trendovi za oživljavanje gospodarskog rasta i povećanja produktivnosti.

Tranzicija će se provoditi uz pomoć fondova Europske unije u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa za kojega je predviđena alokacija od 506 milijuna eura koji će biti na raspolaganju samo za poduzetnike i gospodarstvenike sa područja Jadranske, Sjeverne i Panonske Hrvatske.

"U završetku smo procesa odobrenja operativnih programa, čiji su sastavni dio za razdoblje 2021. - 2027. upravo planovi industrijske tranzicije hrvatskih regija", dodala je Tramišak.

Istaknula je da se radi o prilici koju vide u pametnoj specijalizaciji gospodarstva, u kreiranju novih inovativnih proizvoda, usluga, umrežavanju gospodarstvenika i poduzetnika, pomoći start-upovima i daljnjem usavršavanju poduzetnika kroz stjecanje novih znanja i vještina.

Navedene regije, navela je, zaostaju u nekim dijelovima u svom razvoju te je uvjerena da ih čekaju veliki izazovi prilagodbi novim gospodarskim nišama i načinima poslovanja.

Upravo u tim dodatnim financijskim sredstvima vidi mogućnost da se pomogne poduzetnicima ne samo da razvijaju svoja poslovanja unutar hrvatskih granica već da postaju konkurentniji i na globalnom tržištu.

Ulaganje u sektore

Panonska Hrvatska ima priliku za povlačenje 200 milijuna eura upravo kroz specifično ciljane pozive. Tramišak također napominje da su sektori u koja će se u Panonskoj Hrvatskoj ulagati prehrambena industrija i poljoprivreda, informacijsko-komunikacijske tehnologije, drvna i metalurška industrija te kontinentalni turizam.

"Sve su to glavne gospodarske grane prepoznate u regionalnim lancima vrijednosti, a očekujemo i nekakav miks između samih poduzetnika u kreiranju njihovih strateških partnerstava", poručila je.

Tramiščak očekuje da kroz iduće razdoblje postanu vidljivi značajniji pomaci u gospodarskom razvoju i jačanju gospodarsva Panonske Hrvatske.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin najavio je da će već tijekom sljedećeg tjedna biti objavljen natječaj za izgradnju središnje zgrade u IT parku površine gotovo 5000 četvornih metara, koja je izuzetno značajna za daljnji razvoj IT scene u gradu Osijeku.

Također je najavio i objavu javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava gospodarstvenicima u iznosu od 4,5 milijuna kuna koji će biti dostupni poduzetnicima za razvoj i unaprjeđenje poslovanja s područja Osijeka.

Zamjenik Osječko-baranjskog župana Josip Miletić uvjeren je da se s novim procedurama uspjelo bolje aktivirati poduzetnike te da se može kvalitetnije planirati da bi u ovom programskom razdoblju povukli što je moguće veća sredstva za intenzivniji razvoj gospodarstva na istoku Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!