treća sreća?

Moćna državna agencija ne može pronaći direktora nakon što je bivši pao u slučaju Žalac: Poništili dva natječaja, kandidati pali na usmenom

14.04.2022 u 20:59

Bionic
Reading

Početkom studenog prošle godine, u sklopu afere Softver, zbog koje je uhićena i bivša ministrica Gabrijela Žalac, europski istražitelji iz agencije OLAF naciljali su SAFU - Središnju agenciju za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Nakon privođenja ravnatelja Tomislava Petrica u aferi Softver ta je agencija obezglavljena, a propala su dva natječaja za izbor novog. Pitali smo - zašto

Među četvero uhićenih priveden je ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, javnosti dotad nepoznat, koji je na čelu moćne agencije odradio puni mandat, a drugi mu je potvrđen 2020. godine. Prije toga radio je kao glavni savjetnik ministra Tomislava Tolušića, s kojim ga veže i kumstvo.

SAFU je ključan za provođenje brojnih natječaja EU-a i u svom portfelju ima projekte teške više od 30 milijardi kuna te bez njega nema izdašnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, niti provođenja Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

  • +4
Tomislav Petric, bivši šef SAFU-a Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Već gotovo pola godine SAFU nema ravnatelja, a iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a za tportal otkrivaju da su neuspješno završila već dva natječaja za novog šefa agencije koja zapošljava više od 300 ljudi.

Afera Softver

Bivšu ministricu Gabrijelu Žalac i njezine suosumnjičenike iz afere Softver sumnjiči se da su malverzacijama novcem iz fondova EU-a oštetili EU i RH za 1,8 milijuna eura. Uz šefa SAFU-a, suosumnjičenici su poduzetnici Mladen Šimunac i Marko Jukić.

Prvi natječaj za ravnatelja SAFU je raspisao 12. siječnja ove godine i nakon 15 dana stigle su samo dvije prijave koje su odgovarale formalnim uvjetima natječaja.

Nakon toga članovi Upravnog vijeća proveli su selekcijski razgovor s dvoje kandidata kako bi se vidjelo imaju li uz formalne uvjete i ostala znanja za vođenje goleme agencije. Ispostavilo se da kandidati nisu puno znali o upravljanju i kontroli fondova EU-a, pa je natječaj poništen i raspisan je novi.

  • +11
Gabrijela Žalac Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Novi natječaj krenuo je 2. ožujka, također s rokom od 15 dana, i za posao ravnatelja opet su se javila samo dva kandidata koja su zadovoljila formalne uvjete, ali i oni su pali na 'usmenom ispitu'.

'Kandidati koji su se javili na oba natječaja udovoljavali su formalnim uvjetima natječaja, ali nisu imali potrebna znanja i iskustva vezana uz fondove Europske unije. S obzirom na to da se radi o radnom mjestu ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, potrebni su znanje i iskustvo u provedbi projekata i programa te dodatno poznavanje procedura sustava upravljanja i kontrole u fondovima Europske unije kako bi se sredstva koja su nam na raspolaganju mogla što bolje apsorbirati te osigurati provedba programa za koje je nadležna Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Do izbora novog ravnatelja Agenciju vodi vršiteljica dužnosti ravnatelja (Nikolina Tkalčec, op.a.) te SAFU izvršava svoje osnovne poslove i zadatke', kažu u resornom ministarstvu za tportal.

Treći natječaj za novog šefa SAFU-a bit će raspisan u idućim tjednima, no pitanje je kakav će biti odaziv i taj put. S obzirom na opću nestašicu kvalificirane radne snage, teško je pronaći i direktora, pogotovo nekog tko će upravljati fondovima i projektima EU-a vrijednim više od 30 milijardi kuna za plaću koja iznosi tek nešto manje od 16.000 kuna neto, koliko je naime primao bivši ravnatelj.