revizija povijesti

Hrvati u Vojvodini osudili rehabilitaciju četničkog zločinca Dragutina Keserovića

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 06.07.2021 21:57
  • Objavljeno 06.07.2021 u 21:57
Četnici - ilustracija

Četnici - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u utorak je osudio rehabilitaciju četničkog zapovjednika Dragutina Keserovića, i upozorio na „skandalozne“ revizionističke procese u Srbiji.

Viši sud u Beogradu rehabilitirao je „pukovnika Dragutina Keserovića, komandanta operativne skupine rasinsko-topličkog odreda Jugoslavenske vojske u Otadžbini (JVuO)“ koji je poslije poraza fašista strijeljan 17. kolovoza 1945. godine.

„Rehabilitacija jednog od četničkih zapovjednika za nas je neprihvatljiva, a strahujemo da će izazvati osjećaj nesigurnosti kod građana Srbije koji pripadaju nacionalnim manjinama“, navedeno je u priopćenju DSHV-a koje je potpisao predsjednik Tomislav Žigmanov.

U stranci hrvatske manjine dodaju kako je riječ o skandaloznoj odluci suda jer se „radi o ratnom vođi koji je surađivao s ostalim fašističkim snagama u tadašnjoj okupiranoj Srbiji, koji je nakon rata osuđen i zbog suradnje s Milanom Nedićem, predsjednikom kvinslinške vlade Srbije i jednim od arhitekata Holokausta u okupiranoj Srbiji“.

DSHV ukazuje kako je rehabilitacija Dragutina Keserovića nastavak revizionističkih procesa koji u Srbiji traju, a za Hrvate u Srbiji oni izazivaju osjećaj straha i nelagode.

„Mi kao stranka hrvatske zajednice u Republici Srbiji nikada nećemo pristati na ovakve poglede na povijest, jer to vrijeđa žrtve kako svih naših sunarodnjaka tako i naše sugrađane drugih nacionalnosti koji su stradali zbog četničke ideologije“, zaključuje se u priopćenju DSHV-a.

Rehabilitacija četničkih vođa u Srbiji počela je 2004. kada je Skupština Srbije izglasala je zakon u kojem je izjednačila prava pripadnika četničkih postrojbi s partizanskim borcima u Drugom svjetskom ratu.

Jedanaest godina kasnije, sredinom svibnja 2015., Viši sud u Beogradu rehabilitirao je najpoznatijeg četničkog vođu, generala Dražu Mihailovića. On je osuđen je i strijeljan 1946. zbog ratnih zločina i suradnje s okupacijskim vlastima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!