NOVA EUROZASTUPNICA

'Hrvati su mi na prvom mjestu, ma gdje bili'

05.12.2016 u 06:58

Bionic
Reading

Željana Zovko, nova hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, u prvom govoru osvrnula se na prijedlog rezolucije o napretku Bosne i Hercegovine (BiH) kazavši da BiH mora pristupiti temeljnim ustavnim promjenama te je pozvala na depolitizaciju pravosuđa, profesionalno obnašanje dužnosti i odmak od spektakularnih akcija, kao što je bila ona u Orašju, kojima se izazivaju podjele u društvu

Zovko je u Europski parlament ušla nakon što je njezin prethodnik Davor Ivo Stier postao hrvatski ministar vanjskih poslova, a privukla je pažnju javnosti jer je dosad obnašala funkciju veleposlanice Bosne i Hercegovine u Rimu. U kratkom razgovoru za tportal Željana Zovko kaže da su joj u Italiji čestitali na novoj dužnosti, dok su se kritike pojavile tek u medijima u Hrvatskoj, a u Bosni i Hercegovini preuzimali su sadržaj onoga što je objavljeno kod nas.

'Za dužnost veleposlanice BiH u Rimu izabrao me HDZ BiH', kaže nam Zovko i dodaje da je bila karijerni diplomat, to je ne bi spriječilo da ostvari karijeru u Hrvatskoj. Hrvati, ma gdje bili, njoj su na prvom mjestu, kaže. Zbog toga se i njezin prvi govor u Europskom parlamentu odnosio upravo na probleme Bosne i Hercegovine.

'Dio programa HDZ-a iz Hrvatske prije izbora odnosio se na poboljšanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Stavili smo u prvi plan ono što nije funkcionalno u BiH, a je Ustav', kazala nam je Zovko, dodavši da je mogla govoriti o bilo čemu, ali je logičnije da govori o tematici s kojom je dobro upoznata.

Zovko se tek uhodava na novoj dužnosti i riječ je o velikoj promjeni jer se do sada uglavnom bavila diplomacijom. Međutim nove kolege i kolegice nisu joj u potpunosti nepoznati jer je stekla iskustvo rada s zastupnicima Europskog parlamenta dok je obnašala dužnost međunarodne tajnice HDZ-a Bosne i Hercegovine. Tada se upoznala s mnogim od svojih današnjih kolega.

'Dolazak na dužnost eurozastupnika je svojevrstan povratak jer sam bila i na kongresima na kojima su se usvajale politike EP-a', kazala nam je Zovko. Naravno, dolaskom u Europski parlament preuzela je i sve dužnosti koje je obnašao Stier. 'On je bio koordinator u Odboru za razvoj, a ja nisam pa ću imati više vremena za neke druge teme', kazala nam je. Zovko je članica Odbora za razvoj i Izaslanstvo za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, kao i zamjenica u Odboru za vanjske poslove i Izaslanstvu u Europsko-latinskoameričkoj parlamentarnoj skupštini.